Obowiązkowe ciasto w sezonie truskawkowym. Banalny przepis, a domownicy zachwycają się nim za każdym razem jak je zrobię
biszkopt:
- 3 jaja
- 10 dag cukru
- 5 dag maki tortowej
- 5 dag maki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki
- 2 galaretki o dowolnym smaku
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną, potem olej oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy około 40 minut. Kiedy nie masz mąki ziemniaczanej możesz dodać 10 dag mąki tortowej. W międzyczasie rozpuszczamy galaretki według instrukcji na opakowaniu. Na upieczonym biszkopcie układamy truskawki oraz wykładamy już prawie zastygniętą galaretkę.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt z truskawkami ciasta ciasto z truskawkami galaretka truskawki
Zapraszam na domowe ciasta http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
OdpowiedzUsuńuwielbiam i też takie robię :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama robi podobne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho, truskawek nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na upalne dni
OdpowiedzUsuńobzarciuchu, co to ma być? :D
OdpowiedzUsuńDenerwują mnie przepisy gdzie jest podane 10 dkg cukru, 5 dkg mąki to znaczy tak po ludzku ile ? Pięć dkgmąki to 2 czy 3 czy 5 łyżek mąki?
OdpowiedzUsuńŚwietne i proste ciasto, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZobacz też prosty serniczek
http://inews.com.pl/WordPress3/sernik-z-truskawkami
Robię podobny przepis, lecz krotszy w przygotowaniu i pieczeniu.
OdpowiedzUsuńMianowicie; 1 szkl cukru pudru, do tego 3 żółtka, 1/4 kostki masła - utrzeć. Dodać 1 szkl mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystko wymieszać i wstawic do już nagrzanego piekarnika na dosłownie 15 minut. Wystygnięte ciasto nasączam - woda plus cukier plus zapach(wedlug uznania), ciasto najlepiej nadziurkować dużą wykałaczką. Wystygniete ciasto obkładam dużą ilościa truskawek i zalewam juz dobrze stężoną truskawkową galaertką. - Pychotka. Piekę doslownie co drugi dzien.
Nie da rady się odchudzić jak się jest atakowanym takimi przepisami.
OdpowiedzUsuńPyszna i równie prosta jest też tarta z truskawkami i mascarpone :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/369-tarta-na-herbatnikach-z-serkiem-mascarpone-i-truskawkami.html
OdpowiedzUsuńTyle maki co cukru?
OdpowiedzUsuńRobie podobnie, lecz miedzy biszkopt a truskawki czasem daje cienka warstwe kremu ( budyniowego albo ubijam gestniejaca galaretke z dodatkiem ubitej smietany,)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie, jadłem niecały tydzień temu u siostry :) nie przepadam za ciastami, ale to jest wymiatacz!!!! Polecam KAŻDEMU
OdpowiedzUsuńtez podobne robie ;p
OdpowiedzUsuńbędzie jeszcze pyszniejsze jeżeli na biszkopt rozsmarujemy śmietanę 12 lub 18% (prosto z kubeczka) i posypiemy ją cukrem wanilinowym, potem truskawki i galaretka :)
OdpowiedzUsuń... i z tych 10 dag wyszła taaaaka blacha ciasta???? no... no...
OdpowiedzUsuńzobaczcie na blaszkę jaka jest mała i nie dziwcie się, że tak mało mąki, 3/4 zajęta a leży 5 rzędów truskawek
OdpowiedzUsuńdokładnie :) najprościej krytykować, a krytykują ludzie z zazdrości bądź wynika to z głupoty. Moja mama robi indetycznie i smakuje wszystkim. Obżarciuch mi się podoba!!!! sympatyczny bloog
OdpowiedzUsuńTruskawki rządzą. :) Wszystko co zawiera w sobie truskawki trzeba wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńKurczę, uwielbiam takie ciasta na upalne dni :)) Truskawki pychaa
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu niektórzy się tak czepiają.. Skoro im "dag" przeszkadza,to na necie są przeliczniki ile to łyżek.
OdpowiedzUsuńJak ja zrobiłam biszkopt ze szklanki mąki to wychodził mi z formy a była to duża blacha, więc nic dziwnego, że z 3/4 szklanki (bo 10 dkg to właśnie tyle) wychodzi takie ciasto. Jak ktoś piecze to wie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto:) delikatny biszkopt a na nim truskawki i galaretka:) aż nabrałam ochoty na takie ciasto:) pychotka:)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProsty sernik
http://inews.com.pl/WordPress3/sernik-z-truskawkami
Klasyczne tiramisu to istna feeria smaków. Tutaj aromat kawy splata się z nutami migdałowego amaretto, a gorzki smak czekolady miesza się z delikatnie kwaskową słodyczą mascarpone. Polecam.
OdpowiedzUsuńnie bijcie się, starczy dla każdego :D, może dokładnie nie jak jak niebo w gębie, jak wspomniał @Lutek, ale wspaniałe smakiem, co może być dostępne nawet co nie poniektórych dietetyków
OdpowiedzUsuńDalej kusi tu Twój biszkopt :)
OdpowiedzUsuńŁatwo, szybko i pysznie
OdpowiedzUsuńNajprostrze ciasto na świecie a wiadomo proste najlepsze.
OdpowiedzUsuńJa dziś robię podobne tylko na biszkopt kładę masę karpatową i na to truskawki z galaretką.
Moja mam robi podobne, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńKlasyka :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na sernik na zimno:)
http://ciasteczkologia.blog.pl/2014/05/08/sernik-na-zimno/
Ja nie dodaje mąki ziemniaczanej ani oleju - robię zwykły biszkopt, ale przekładam go masą budyniową z truskawkami - reszta tak samo.
OdpowiedzUsuńTo chyba moje ulubione ciasto. Proste, łatwe i jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, orzeżwiajace ciasto.
OdpowiedzUsuńAle pyszniutkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym!