Biszkopt z truskawkami

Obowiązkowe ciasto w sezonie truskawkowym. Banalny przepis, a domownicy zachwycają się nim za każdym razem jak je zrobię

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jaja 
  • 10 dag cukru 
  • 5 dag maki tortowej 
  • 5 dag maki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka oleju 
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia 
ponadto:
  • truskawki 
  • 2 galaretki o dowolnym smaku 


Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną, potem olej oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy około 40 minut. Kiedy nie masz mąki ziemniaczanej możesz dodać 10 dag mąki tortowej. W międzyczasie rozpuszczamy galaretki według instrukcji na opakowaniu. Na upieczonym biszkopcie układamy truskawki oraz wykładamy już prawie zastygniętą galaretkę.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. Zapraszam na domowe ciasta http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i też takie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite ciacho, truskawek nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. obzarciuchu, co to ma być? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Denerwują mnie przepisy gdzie jest podane 10 dkg cukru, 5 dkg mąki to znaczy tak po ludzku ile ? Pięć dkgmąki to 2 czy 3 czy 5 łyżek mąki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne i proste ciasto, pozdrawiam
    Zobacz też prosty serniczek
    http://inews.com.pl/WordPress3/sernik-z-truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobny przepis, lecz krotszy w przygotowaniu i pieczeniu.
    Mianowicie; 1 szkl cukru pudru, do tego 3 żółtka, 1/4 kostki masła - utrzeć. Dodać 1 szkl mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystko wymieszać i wstawic do już nagrzanego piekarnika na dosłownie 15 minut. Wystygnięte ciasto nasączam - woda plus cukier plus zapach(wedlug uznania), ciasto najlepiej nadziurkować dużą wykałaczką. Wystygniete ciasto obkładam dużą ilościa truskawek i zalewam juz dobrze stężoną truskawkową galaertką. - Pychotka. Piekę doslownie co drugi dzien.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie da rady się odchudzić jak się jest atakowanym takimi przepisami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna i równie prosta jest też tarta z truskawkami i mascarpone :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/369-tarta-na-herbatnikach-z-serkiem-mascarpone-i-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Robie podobnie, lecz miedzy biszkopt a truskawki czasem daje cienka warstwe kremu ( budyniowego albo ubijam gestniejaca galaretke z dodatkiem ubitej smietany,)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niebo w gębie, jadłem niecały tydzień temu u siostry :) nie przepadam za ciastami, ale to jest wymiatacz!!!! Polecam KAŻDEMU

    OdpowiedzUsuń
  12. będzie jeszcze pyszniejsze jeżeli na biszkopt rozsmarujemy śmietanę 12 lub 18% (prosto z kubeczka) i posypiemy ją cukrem wanilinowym, potem truskawki i galaretka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ... i z tych 10 dag wyszła taaaaka blacha ciasta???? no... no...

    OdpowiedzUsuń
  14. zobaczcie na blaszkę jaka jest mała i nie dziwcie się, że tak mało mąki, 3/4 zajęta a leży 5 rzędów truskawek

    OdpowiedzUsuń
  15. Gość z Honolulu8 sierpnia 2013 21:56

    dokładnie :) najprościej krytykować, a krytykują ludzie z zazdrości bądź wynika to z głupoty. Moja mama robi indetycznie i smakuje wszystkim. Obżarciuch mi się podoba!!!! sympatyczny bloog

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawki rządzą. :) Wszystko co zawiera w sobie truskawki trzeba wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurczę, uwielbiam takie ciasta na upalne dni :)) Truskawki pychaa

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie wiem czemu niektórzy się tak czepiają.. Skoro im "dag" przeszkadza,to na necie są przeliczniki ile to łyżek.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ja zrobiłam biszkopt ze szklanki mąki to wychodził mi z formy a była to duża blacha, więc nic dziwnego, że z 3/4 szklanki (bo 10 dkg to właśnie tyle) wychodzi takie ciasto. Jak ktoś piecze to wie!

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam takie ciasto:) delikatny biszkopt a na nim truskawki i galaretka:) aż nabrałam ochoty na takie ciasto:) pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ładnie wygląda, pozdrawiam
    Prosty sernik
    http://inews.com.pl/WordPress3/sernik-z-truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  22. Klasyczne tiramisu to istna feeria smaków. Tutaj aromat kawy splata się z nutami migdałowego amaretto, a gorzki smak czekolady miesza się z delikatnie kwaskową słodyczą mascarpone. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  23. nie bijcie się, starczy dla każdego :D, może dokładnie nie jak jak niebo w gębie, jak wspomniał @Lutek, ale wspaniałe smakiem, co może być dostępne nawet co nie poniektórych dietetyków

    OdpowiedzUsuń
  24. Dalej kusi tu Twój biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Najprostrze ciasto na świecie a wiadomo proste najlepsze.
    Ja dziś robię podobne tylko na biszkopt kładę masę karpatową i na to truskawki z galaretką.

    OdpowiedzUsuń
  26. Moja mam robi podobne, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam, mniam:)
    Zapraszam do mnie na sernik na zimno:)
    http://ciasteczkologia.blog.pl/2014/05/08/sernik-na-zimno/

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja nie dodaje mąki ziemniaczanej ani oleju - robię zwykły biszkopt, ale przekładam go masą budyniową z truskawkami - reszta tak samo.

    OdpowiedzUsuń
  29. To chyba moje ulubione ciasto. Proste, łatwe i jakie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale pyszniutkie ciasto :)
    zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń