Sezon na morele w pełni, a dżem z dojrzałych i soczystych moreli wyśmienicie smakuje ze świeżymi bułeczkami i masełkiem
Ilość: 10 słoiczków 300 ml
Składniki:
- 3 kg moreli
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Morele dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu.
Gdy owoce zaczną puszczać sok dodajemy cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Gdy robimy zapasy na zimę słoiki z dżemem należy zapasteryzować.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dżem morelowy dżem z moreli morele przetwory przetwory z moreli
Pychota dzieki za wspaniały przepis-pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dżemik domowej roboty mmm pychota :D
OdpowiedzUsuń