Dżem z moreli

Sezon na morele w pełni, a dżem z dojrzałych i soczystych moreli wyśmienicie smakuje ze świeżymi bułeczkami i masełkiem

Ilość: 10 słoiczków 300 ml

Składniki:
  • 3 kg moreli 
  • 1 kg cukru 



Przygotowanie:

Morele dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu.


Gdy owoce zaczną puszczać sok dodajemy cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Gdy robimy zapasy na zimę słoiki z dżemem należy zapasteryzować. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Pychota dzieki za wspaniały przepis-pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak dżemik domowej roboty mmm pychota :D

    OdpowiedzUsuń