Składniki:
- 2 małe kapusty
- 1 kg ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pęto kiełbasy
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub pomidory
- 1 papryczka chili
- smalec
- przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, słodka papryka, liście lubczyku
Przygotowanie:
Kapustom odcinamy głąb i podgotowujemy w osolonej wodzie, aby rozebrać ją z liści, potrzebnych do zawijania gołąbków. Mięso i kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na patelni ze smalcem, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, aż będzie on kleisty. Następnie zawartość patelni mieszamy dokładnie z ryżem, solimy, pieprzymy i zawijamy nasz farsz w wcześniej przygotowane liście kapusty. Tak uformowane gołąbki dusimy w naczyniu pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody. Na koniec dodajemy trochę koncentratu pomidorowego lub pomidorów, pokrojoną papryczkę chili wraz z pestkami i lubczyk ponownie dusząc gołąbki, aż kapusta będzie miękka i powstanie sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki kapusta kasze i ryż kiełbasa mięso mielone obiad papryczka chili ryż
Uwielbiam ostre potrawy, ale gołąbków w sosie pikantym jeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuńja do gotyjacej wody na kapuste- golabkin ,::: dodaje 1 /1/2 lyzki oleju ,i 1/2 lyzeczki octu ,pieknie lisc odchodzi i sie nie lamie ,pieknie sie zwijaja .
OdpowiedzUsuńSposób mojej babci na soczyste gołąbki, nie zawsze duża ilość mięsa daje fajny smak zapraszam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/golabki-w-lisciach-szpinaku
Pychota. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTO jest pyszne
OdpowiedzUsuńDodaję surowy ryż do gołąbków uwierzcie mi jak nasiąknie smakiem mięska przypraw jest nie do pobicia gołąbki gotuję około pół godz garnek zawijam w koc i zostawiam na następne pół godziny smacznego
OdpowiedzUsuńJak długo pieczeny ów gołabki w naczyniu żaroodpornym
OdpowiedzUsuń