Ilość: około 10 słoiczków (250 ml)
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 10 papryczek chili
- 1 duży pomidor obrany i wypestkowany
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, garam masala
Przygotowanie:
Umytą czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na oliwie około 10 minut i pozostawiamy do wystudzenia. Tak przygotowaną paprykę miksujemy wraz z pozostałymi składnikami. Aby pasta była bardzo pikantna z chili nie usuwamy pestek, gdyż w nich tkwi prawdziwa ostrość papryczek. Harissę doprawiamy przyprawami do smaku. Pastę przekładamy do słoiczków, które pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona papryka czosnek garam masala harissa harissa ostra pasta harissa pasta z papryczek chili papryczki chili pasta z papryczek chili pomidory przetwory
To i może ja zrobię taką domową harissę, na pewno przyda się zimą na rozgrzewkę ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńRobilem takie cuś :-) Pychotka !!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tutaj bardziej arabskich przypraw niż garam masala (jeśli chcemy mówić o oryginalnej harissie) ;) ale ten sposób na ostrą pastę paprykową też wygląda dobrze, na pewno świetny dodatek do wielu dań :)
OdpowiedzUsuńoczywiście to nie jest oryginalny przepis na harissę, lecz zmodyfikowany pod mój gust i o wiele tańszy, ale zapewniam, że pasta jest przepyszna, pozdrawiam!
Usuńchorwacki ajwar też jest dobry.
OdpowiedzUsuń