Podudzia z kurcząt z frytkami ziemniaczanymi i marchewkowymi zapiekane w miodzie, imbirze i ketchupie
Składniki:
- 1 kg podudzia z kurcząt
- około 1 kg ziemniaków
- 3 marchwie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego
- 12 łyżek ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz i sól
- 2 łyżki imbiru
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy sos sojowy, miód, ketchup, olej, pieprz cayenne, sól oraz pieprz, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach i całość mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy i wkładamy do miski z przygotowaną marynatą. Mieszamy, aby całe podudzia były pokryte marynatą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w słupki jak frytki. Następnie osuszamy z wody i podsmażamy na patelni około 10 min., solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane podudzia wraz z marynatą przekładamy do miski żaroodpornej, przekładamy ziemniakami i marchew, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 50 min.
Na około 5 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Od czasu do czasu uda z kurcząt podlewamy sosem z dna naczynia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
frytki marchewkowe frytki ziemniaczane kurczak kurczak na obiad obiad podudzia podudzia z kurczaka z frytkami zapiekane podudzia z frytkami ziemniaczanymi i marchewkowymi
Takie mięsko na pewno wychodzi smaczne!
OdpowiedzUsuńJak to widzę to już ślinka cieknie i chce mnie się jeść. A objadek za godzinkę.
OdpowiedzUsuńPodudzia rządzą
OdpowiedzUsuńZobacz takie
http://inews.com.pl/WordPress3/udka-z-kurczaka-pieczone
aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńNiestety strasznie dużo wody wycieka z udek
OdpowiedzUsuńfrytki i podudzia to zawsze dobry pomysł na obiad..
OdpowiedzUsuń