Zapiekane podudzia z frytkami ziemniaczanymi i marchewkowymi

Podudzia z kurcząt z frytkami ziemniaczanymi i marchewkowymi zapiekane w miodzie, imbirze i ketchupie

Składniki:
  • 1 kg podudzia z kurcząt 
  • około 1 kg ziemniaków 
  • 3 marchwie 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 5 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego 
  • 12 łyżek ketchupu pikantnego 
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • pieprz i sól 
  • 2 łyżki imbiru 


Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy sos sojowy, miód, ketchup, olej, pieprz cayenne, sól oraz pieprz, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach i całość mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy i wkładamy do miski z przygotowaną marynatą. Mieszamy, aby całe podudzia były pokryte marynatą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w słupki jak frytki. Następnie osuszamy z wody i podsmażamy na patelni około 10 min., solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane podudzia wraz z marynatą przekładamy do miski żaroodpornej, przekładamy ziemniakami i marchew, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 50 min.



Na około 5 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Od czasu do czasu uda z kurcząt podlewamy sosem z dna naczynia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Takie mięsko na pewno wychodzi smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to widzę to już ślinka cieknie i chce mnie się jeść. A objadek za godzinkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podudzia rządzą
    Zobacz takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/udka-z-kurczaka-pieczone

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety strasznie dużo wody wycieka z udek

    OdpowiedzUsuń
  5. frytki i podudzia to zawsze dobry pomysł na obiad..

    OdpowiedzUsuń