Herbatniki przełożone smaczną masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń, czyli to co tygryski lubią najbardziej :)
Wymiary formy: 28x24 cm
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 szklanek mleka
- 4 żółta
- kostka masła lub margaryny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- cukier waniliowy
- 1,5 paczki herbatników
- 1 puszka brzoskwini
- czekolada do polania
- wiórka kokosowe lub orzeszki
Przygotowanie:
Na blaszce wykładamy herbatniki. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Następnie przyrządzamy masę: 4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Pozostałą szklankę mleka roztrzepujemy z żółtkami, mąką i budyniem - wlewamy to do gotującej się masy. Całość mieszamy aż zgęstnieje.
Połowę masy wykładamy na herbatniki, układamy brzoskwinie. Następnie wlewamy drugą połowę masy i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami lub orzeszkami.
Połowę masy wykładamy na herbatniki, układamy brzoskwinie. Następnie wlewamy drugą połowę masy i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami lub orzeszkami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
brzoskwinie budyń ciasta cukier herbatniki napoleonka napoleonka z brzoskwiniami napoleonka z herbatnikami top ciasta bez pieczenia
piekłem ostatnio z tego przepisu
OdpowiedzUsuńhttp://mieszak.pl/1033
smaczne
pozdrawiam
jak to? przecież tego sie nie piecze
OdpowiedzUsuńahahahhaha
OdpowiedzUsuń