Napoleonka na herbatnikach z brzoskwiniami

Herbatniki przełożone smaczną masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń, czyli to co tygryski lubią najbardziej :)

Wymiary formy: 28x24 cm

Składniki:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 szklanek mleka 
  • 4 żółta 
  • kostka masła lub margaryny 
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • cukier waniliowy 
  • 1,5 paczki herbatników 
  • 1 puszka brzoskwini 
  • czekolada do polania 
  • wiórka kokosowe lub orzeszki 


Przygotowanie:

Na blaszce wykładamy herbatniki. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Następnie przyrządzamy masę: 4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Pozostałą szklankę mleka roztrzepujemy z żółtkami, mąką i budyniem - wlewamy to do gotującej się masy. Całość mieszamy aż zgęstnieje.

Połowę masy wykładamy na herbatniki, układamy brzoskwinie. Następnie wlewamy drugą połowę masy i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami lub orzeszkami.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: