Tort serowo-miodowy to smaczne miodowe blaty przełożone masą serową. Moja Mama jest mistrzynią w jego przygotowaniu, u nas obowiązkowo wśród świątecznych wypieków
Wymiary formy: 36x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka sody
- 50 g margaryny
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu
- 1,60 kg sera białego
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 kostki margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 jajko;
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
Margarynę rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze: śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, soda i rozpuszczoną margaryną. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę oraz pieczemy w 220 stopniach do ładnego zarumienienia.
masa serowa:
Ser przepuszczamy przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, stopniowo dodajemy ser i razem ucieramy. Przekładamy przygotowaną masę do garnka i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy Mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuszczony z mlekiem. Placki smarujemy gorącym serem oraz na górze rozprowadzamy polewę czekoladową.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na święta ciasto sernik masa serowa miodownik miodownik z gotowanym serem miodownik z serem miód ser biały sernik tort serowo miodowy
wygląda ciekawie, średnio skomplikowany autor nie pisze nic o smaku ale pewnie był dobry skoro jest fotogenicznie rozkrajany, ciekawe połączenie twarogu z budyniem daje delikatny smak i nowość w technologii cukierniczej. Aż się chce oblizać monitor, będę tu częściej zaglądał. Kazik
OdpowiedzUsuńZgadzam się w całej rozciągłości, ciacho wygląda baaardzo kusząco!!
UsuńTo ja zapraszam na równie smaczne ciacho kakaowe pieczone bez mąki, z bitą i owocami:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
Pozdrawiam wiosennie
super ciasto robiłam!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńFajne ciasto. Robiłam takie, ale przekładałam masą grysikową i marmoladą. Muszę wypróbować tą serową masę, bo brzmi smakowicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno pyszne, ja robię podobny tort z masą z kaszy mannej i powidłami śliwkowymi.Zojka
OdpowiedzUsuń"mannej" ?:D pierwsze słysze
UsuńSuper pomysł! Muszę wypróbować! ;)
OdpowiedzUsuńTrochę mnie niepokoi gotowanie sera, czy się nie zetnie?
OdpowiedzUsuńser na pewno się nie zwarzy tylko powstanie masa budyniowa, ale trzeba pamiętać o częstym mieszaniu masy, aby się nie przypaliła. Ja często robię ten tort i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ser się zwarzył, więc nie musisz się obawiać:)
Usuńpozdrawiam
Jaki ma być ten ser ? Chudy, tłusty czy półtłusty?
OdpowiedzUsuńDodałam ser wiejski, taki od chłopa :)
Usuńpozdrawiam
Boziuuuuuniuuuuu no ale jaka świneczka piękna ozdobna i kolorowa biega Ci po tym cieście :D wszystkie ciasta miodownikopodobne są jak dla mnie zayebiste - po prostu miód daje tak specyficzny smaczek, że ciacho robi się wyjątkowe i każe tęsknić za swoim miodkowym smakiem. chętnie wypróbuję przepis ale stanę do niego razem z mamą - to ona wkręciła mnie w ciasta na miodku więc myślę, że dobrze się zabawimy przy wspólnym pieczeniu ;)
OdpowiedzUsuńjak już upieczecie to napisz, czy smakowało Tobie i Mamie :) pozdrawiam! :)
UsuńŚlinka leci... na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńAle dzisiaj jeszcze powtórka świątecznej moczki ;-)
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smakowe, muszę zrobić to ciacho ,nie jest skomplikowane ,,,a możne być ser taki śmietankowy gładki,czy musi być typowy twaróg
OdpowiedzUsuńjak najbardziej taki serek z wiaderka może być, tylko należy dodać więcej budyniu albo mąki ziemniaczanej :)
UsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMoże to profanacja ale ja takie placki przekładam dwa razy serem, raz musem jabłkowym
OdpowiedzUsuń