Składniki:
farsz:
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)
- 4 papryki zielone
- 1 jajko
- bułka
- 2 ząbki czosnku
- posiekane świeże zioła (dałam majeranek, lubczyk, oregano)
- sól, pieprz mielony
- 1 /2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory bez skórki lub koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- przyprawy; ziele angielski, pieprz ziołowy, liść laurowy, sól
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku. Papryki myjemy, odcinamy górę i czyścimy z ziaren. Następnie mięso wkładamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Potem wypełniamy nią papryki, które wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody.
Dorzucamy do niej przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Wszystko przykrywamy i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy rozpuszczoną w śmietanie mąkę i sól. Całość gotujemy jeszcze ok. 10-15 min. Danie podajemy z ziemniakami i buraczkami z chrzanem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
faszerowana papryka nadziewana papryka obiad papryka zielona papryka
Te 15 min. to troche zart. Przepis wymaga korekty.
OdpowiedzUsuńcałość dusi się 30min pod przykryciem, wszystko jest ok, prosze czytać uważnie :) pozdrawiam!
Usuńtaka papryka w lecie i jesienią to znakomity obiad :) ja lubię jak papryka jest taka trochę al dente :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy nadziewaną paprykę...
OdpowiedzUsuńDziękuję za smakowity przepis na dzisiejszy obiad.
OdpowiedzUsuńWreszcie coś dla łasuchów mięska....apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńJa mieszam jeszcze mieso z podgotowanym al dente ryżem mmm pycha
OdpowiedzUsuńJest super często ja robię ale do mięsa daje ugotowany ryz
OdpowiedzUsuń