Ilość: około 10 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- cukier waniliowy
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- olej
nadzienie:
- 250 g białego sera chudego
- 150 g serka waniliowego
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 1 kg jabłek
- cynamon
Przygotowanie:
Do garnka wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy cukier waniliowy, mąkę i olej. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem, nalewamy cieniutką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
W misce mieszamy ser biały, serek waniliowy, cukier waniliowy i cukier. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Przygotowanym nadzieniem serowym smarujemy naleśniki oraz składamy. Następnie naleśniki podsmażamy i podajemy z ciepłymi jabłkami.;
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka naleśniki naleśniki z jabłkami naleśniki z serem i z jabłkami przekąski ser biały
Naleśniki są wspaniałe i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie jadłam! Muszę to nadrobić!!! Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń