Naleśniki z serem i jabłkami

Wyśmienite danie na kolację i śniadanie

Ilość: około 10 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka mąki 
  • cukier waniliowy 
  • 1/4 szklanki wody gazowanej 
  • olej 


nadzienie:
  • 250 g białego sera chudego 
  • 150 g serka waniliowego 
  • cukier waniliowy 
  • 1 łyżka cukru 
dodatkowo:
  • 1 kg jabłek 
  • cynamon 


Przygotowanie:

Do garnka wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy cukier waniliowy, mąkę i olej. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem, nalewamy cieniutką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.



W misce mieszamy ser biały, serek waniliowy, cukier waniliowy i cukier. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Przygotowanym nadzieniem serowym smarujemy naleśniki oraz składamy. Następnie naleśniki podsmażamy i podajemy z ciepłymi jabłkami.;

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: