Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Danie z którym każdy sobie poradzi, dobre zarówno na ciepło jak i na zimno

Ilość: około 10 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/4 szklanki wody gazowanej 
  • olej 
nadzienie:
  • 300 g szpinaku mrożonego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
  • ser feta 


Przygotowanie:

Do garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy mąkę i olej. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem i smażymy cienkie naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Czosnek drobno siekamy, podsmażamy. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody, przekładamy na patelnię oraz dodajemy śmietanę. Razem wszystko gotujemy do odparowania wody. Ser feta kroimy w małą kostkę. Ciepłe jeszcze naleśniki smarujemy przygotowanym szpinakiem, dodajemy kilka kawałków fety i zawijamy jak kopertę. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. dobre ale ciezko po tym wstac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak dobre, aż łatwo się przejeść. W szpinaku niestety czegoś mi brakuje, po odsączeniu dołożyłem drobną kostką 4 średnie ogórki kwaszone. Użyłem małosolnych Gomaru Pińczów, z nimi nadzienie jest charakterystycznie dobre i wciąż szpinakowe. Takie naleśniki świetnie zagryza się pomidorkami kotajlowymi.

    OdpowiedzUsuń