Ilość: około 10 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- olej
- 300 g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 12%
- ser feta
Przygotowanie:
Do garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy mąkę i olej. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem i smażymy cienkie naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Czosnek drobno siekamy, podsmażamy. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody, przekładamy na patelnię oraz dodajemy śmietanę. Razem wszystko gotujemy do odparowania wody. Ser feta kroimy w małą kostkę. Ciepłe jeszcze naleśniki smarujemy przygotowanym szpinakiem, dodajemy kilka kawałków fety i zawijamy jak kopertę.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
naleśniki naleśniki i omlety naleśniki i placki naleśniki ze szpinakiem naleśniki ze szpinakiem i fetą ser feta szpinak
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńtakie nalesniki zawsze spoko!
OdpowiedzUsuńdobre ale ciezko po tym wstac:)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńTak dobre, aż łatwo się przejeść. W szpinaku niestety czegoś mi brakuje, po odsączeniu dołożyłem drobną kostką 4 średnie ogórki kwaszone. Użyłem małosolnych Gomaru Pińczów, z nimi nadzienie jest charakterystycznie dobre i wciąż szpinakowe. Takie naleśniki świetnie zagryza się pomidorkami kotajlowymi.
OdpowiedzUsuń