Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (300 g)
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 zielona papryka
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g sera żółtego
- 2 papryczki chili
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. W międzyczasie drobno posiekany czosnek i cebulę podsmażamy oraz doprawiamy papryką słodką i ostrą. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pierzem, ziołami i cukrem. Całość gotujemy około 15 minut, aż odparuje woda z pomidorów. Ziemniaki odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki.
W żaroodpornej misce układamy 1/2 ziemniaków, wlewamy sos pomidorowy i dodajemy mięso mielone. Następnie sypiemy część żółtego sera startego na grubych oczkach, kładziemy resztę ziemniaków, dodajemy kukurydzę i pokrojoną w paski paprykę zieloną. Posypujemy pozostałym serem żółtym i pokrojoną papryczką chili. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w 200 st.
W żaroodpornej misce układamy 1/2 ziemniaków, wlewamy sos pomidorowy i dodajemy mięso mielone. Następnie sypiemy część żółtego sera startego na grubych oczkach, kładziemy resztę ziemniaków, dodajemy kukurydzę i pokrojoną w paski paprykę zieloną. Posypujemy pozostałym serem żółtym i pokrojoną papryczką chili. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w 200 st.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
obiad zapiekanka na obiad zapiekanka ziemniaczana zapiekanka ziemniaczana na ostro zapiekanki ziemniaki
Uwielbiam wszystko co jest na ostro, więc jestem przekonana, że by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wygląda apetycznie, choć z ziemniaków to najbardziej lubię pieczone w ognisku:-), ale wiem że w zapiekanka smakują dużo lepiej niż takie odcedzone z wody:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
surowe mięso mielone wkładamy do zapiekanki?
OdpowiedzUsuńtak surowe mięso, pozdrawiam!
UsuńBoję się tego surowego mięsa, jakoś dziwnie mi to wygląda :) Czy ewentualnie można dodać lekko podsmażone ??
OdpowiedzUsuńmożna dodać podsmażone, surowe również spokojnie się zrobi, 30 minut dla mielonego to dużo dużo czasu :) pozdrawiam!
Usuńwygląda przepięknie i już jest u mnie na liście przepisów "oczekujących' na wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńhttp://one-tiny-chef.blog.pl/
Piękna, wypasiona i zachęca do wypróbowania :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzjadłabym ze smakiem taką zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńdodatek surowego mięsa nadaje jej bez wątpienia soczystości :)
uwielbiam takie zapiekanki! im więcej składników tym lepiej!
OdpowiedzUsuń