Średnica formy: 25 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 200 g wiórek kokosowych
- 200 g masła
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Żółtka oddzielone od białek ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dalej ucieramy ciasto na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę oraz dodajemy do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy na formę do pieczenia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 30 min.
W garnku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Potem wsypujemy wiórka kokosowe oraz gotujemy, aż masa zgęstnieje mieszając aby się nie przypaliła. Do gorącej masy dodajemy masło oraz mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Na biszkopt wykładamy zimną masę kokosową i polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce aby dobrze zgęstniało.
W garnku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Potem wsypujemy wiórka kokosowe oraz gotujemy, aż masa zgęstnieje mieszając aby się nie przypaliła. Do gorącej masy dodajemy masło oraz mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Na biszkopt wykładamy zimną masę kokosową i polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce aby dobrze zgęstniało.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
batonik biszkopt bounty ciasta ciasto batonik ciasto bounty ciasto kokosowe masa kokosowa
Wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, to ciacho naprawdę wygląda ja mój ulubiony batonik, no jeden z ulubionych:-)
OdpowiedzUsuńzapraszam Cię do mnie na co nie co:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/
Pozdrawiam i dzięki za przepis
jest pyszny, sprawdziłam mam wszystkie składniki, idę go zrobić z moim synkiem który tak jak ja chętnie pieczę przepyszne ciasta, Twoje jest rewelacyjne po prostu pycha, mniam mniam
OdpowiedzUsuńPychotka !:)
OdpowiedzUsuńmniami... uwielbiam kokos.. a w połączeniu z czekoladą.. ahh cudo:)
Dodaję do ulubionych !:)
wpadnij do nas !
Faktycznie, narobiłaś mi smaka :) Na pewno upiekę! Mniam :)
OdpowiedzUsuńciacho jest szybkie, smaczne i proste :) minusy: czas oczekiwania na zgęstnienie i schłodzenie masy. Warto też mieć w domu dodatkową paczkę kokosu lub żelatynę, jakby gęstnieć nie chciało :) Ja sobie dodatkowo kawą nasączyłam biszkopt - pychotka !!! :)) Można nasączyć likierek, jeśli ciasta nie jedzą dzieci.
OdpowiedzUsuńProszę o więcej tego typu przepisów :)
Kokos uwielbiam, więc wypróbuję przepis na pewno, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam wszystko o smaku kokosa :D Muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńWitaj, ja tez bardzo często robię Bounty. Tylko do masy kokosowej dodaję 3 szklanki mleka i pod koniec gotowania wsypuję budyń waniliowy lub śmietankowy. A biszkopt nasączam (z alkoholem). Pyszne i szybkie ciasto:) Pozdrawiam:)) Agata
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Dzięki za przepis:)Cała moja rodzinka zachwycała się tym smakiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cieszę się, że ciasto smakowało i zapraszam do wypróbowania innych naszych przepisów :)
Usuńpozdrawiam
A JAKA BLACHA dlaczego zawsze wszędzie jest problem z rozmiarem blachy
OdpowiedzUsuńjest podany wymiar blachy w przepisie :) proszę czytać uważniej, pozdrawiam!
UsuńCiasto smakowite, ale spisob robienia biszkoptu masakryczny, wszystkue skladniki nie chca sie polaczyc w jednolita mase.
OdpowiedzUsuńnie umiesz robić
UsuńMi ciasto wyszło prawie tak śliczne jak na zdj, mysiałaś coś zepsuć bo przepis jest dobry, polecam każdemu!
UsuńSmak raju :)
OdpowiedzUsuń