Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 150 g masła
masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- nie cała buteleczka aromatu śmietankowego
- puszka masy kajmakowej
- herbatniki (około 30 sztuk)
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 25 minut. 1 ½ szklankę mleka gotujemy z cukrem. Z ½ szklanką mleka mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, potem ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostygniętą żelatynę przelewamy do ubitej śmietanki i całość miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Potem rozsmarowujemy masę budyniową, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietankową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc aby zmiękły herbatniki.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostygniętą żelatynę przelewamy do ubitej śmietanki i całość miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Potem rozsmarowujemy masę budyniową, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietankową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc aby zmiękły herbatniki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasto szefa herbatniki kajmak masa budyniowa masa śmietanowa
Powiem tylko: WOW! Genialne ciasto!
OdpowiedzUsuńJa nie jestem szefem, ale też bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuń"Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z wodą." - mam pytanie, w jakich proporcjach mieszamy aromat z wodą? całą fiolkę aromatu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
H.M.
Juz poprawiam we wpisie i dziekuję za uwagę :), miszeszalam 1/3 szklanki wody z niecałą fiolką aromatu
UsuńPozdrawiam
smakowicie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto,robię je na każde święta. Ja zamiast biszkoptu od samego dołu daję herbatniki lub jak moi znajomi to robią dają krakersy-gwarantuje że po przegryzieniu ciasta nie czuć soli, a zamiast żelatyny dodaję galaretkę cytrynową lub pomarańczową i trochę cukru pudru i śmietanę. Taką wersję robię dla dzieci jest trochę lepsza niż zwykła żelatyna.Pozdrawiam masz przepyszne ciasta na swoim blogu.
OdpowiedzUsuńz galaretką to dobry pomysł, ale całą galaretkę należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wówczas dodać do śmietany?
Usuńdokładnie tak :)
UsuńWygląda super, więc na najbliższe urodziny w styczniu spróbuję zrobić. Jak duża puszka masy kajmakowej to tego ciasta najlepsza? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa użyłam puszki 500 g. pozrawiam:)
UsuńPyszne ciasto warto sie skusic i upiec Podobne podawała Ewa wachowicz w swoim programie tylkorobiła na herbatnikach Dzieki za przepis :):)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie :) bardzo prosze o zostawienie kawałka do zjedzenia :)
OdpowiedzUsuń- -
http://www.alestrona.net/1079/przepis_na_ciasto_3bit.html
podobny do 3BIT
OdpowiedzUsuńwłasnie o tym samym pomyślałam że to jak 3BIT
UsuńMNIAM.PYSZNOŚCI.NA PEWNO WYPRÓBUJE PO ŚWIĘTACH:)POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis, na pewno wykorzystam na święta!
OdpowiedzUsuńna jaki rozmiar blaszki jest ta ilośc ciasta ?
OdpowiedzUsuńjuż doczytałam 24x28 :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :) Zaciekawił mnie sposób na biszkopt - wow :) nie ubijamy osobno białek na sztywno??? Ta wersja wydaje się być prostsza :) Super - na pewno zrobię jak już po świętach zaczną szukać po lodówce czegoś słodkiego :) Ala
OdpowiedzUsuńRobiłam wg tego przepisu. Pycha. polecam
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuje ten przepis mężowi na imieniny.
OdpowiedzUsuńA może być aromat waniliowy zamiast śmietankowego?
OdpowiedzUsuńmyślę, że można dać aromat waniliowy:)
Usuńpozdrawiam
zrobiłam pierwszy raz na świeta- cisto przepyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. zamiast żelatyny do bitej smietany dałam galaretke pomarańczową rozpuszczoną w szklence goracej wody. ciasto szefa zagości częsciej na moim stole:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciasto ok, u mnie w rodzinie znane już od jakiegoś czasu, tylko nikt nie szedł na skróty i budyń był robiony a nie z paczki, więc jak na blogerkę to trochę słabo. ciasto polecam z własnym budyniem jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować na moim szefie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :D
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące ciasto.
OdpowiedzUsuńJestem skora Cię zatrudnić, pod warunkiem, że będziesz mi takie robić co najmniej raz w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńNaprawde wspaniale😀😁😟polecam
OdpowiedzUsuńNaprawde wspaniale😀😁😟polecam
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto pod nazwą balowe. :-)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. :-)
Zapraszam na swój raczkujący blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com
ciasto robiłam ,wyszło rewelka zniknęło szybciutko znajomi nawet posądzili mnie że kupiłam w cukierni musiałam w obronie pokazać blaszkę z ciastem potem uwierzyli POLECAM NIE JEST TRUDNE W WYKONANIU NAWET AMATOR WYKONA BEZ ZBĘDNYCH TRUDNOŚCI POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŁAKOMCZUSZKÓW!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Ma się ochotę sięgnąć po kawałek nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńWitam :) tam są 2 budynie śmietankowe na 500 ml mleka, tak?
OdpowiedzUsuńzgadza się :)
UsuńWitam a ma ktoś patent czym zamienić mase krówkową,ewentualnie jak ja "odsłodzić" bo dla nas ona jest niezjadliwa,za słodka po prostu...
OdpowiedzUsuńMasę królową można zamienić konfiturą z czarnej porzeczki lub wiśniową, najlepiej z własnej spiżarni.
Usuń