Ryba po grecku z groszkiem

Smaczny filet rybny przykryty warzywami, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

Składniki:
  • 70 dag filetów z ryby morskiej np. dorsza 
  • 4 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 seler 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • mała puszka groszku konserwowanego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól 
  • olej do smażenia 
  • sok z cytryny 
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierki 


Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natomiast cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem oraz dodajemy przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę wody. W między czasie kroimy filety rybne, skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.



Pod koniec duszenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Usmażoną rybę przekładamy na talerz i pokrywamy ugotowanymi warzywami. Danie podajemy od razu gorące lub studzimy i serwujemy zimne.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Ryba po grecku zawsze smakuje.
    U nas w domu robi się prawie tak samo - jedynie bez groszku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka... Muszę zrobić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z groszkiem nie próbowałam a wygląda to interesująco :) Twój przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że właściwe jest ścieranie warzyw na tarce bo pod moim wpisem pojawiło się wiele uwag co do tego sposobu przygotowywania...

    Pozdrawiam i życzę pogodnych i smakowitych Świat!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń