Smaczny filet rybny przykryty warzywami, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno
Składniki:
- 70 dag filetów z ryby morskiej np. dorsza
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- mała puszka groszku konserwowanego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól
- olej do smażenia
- sok z cytryny
- kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierki
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natomiast cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem oraz dodajemy przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę wody. W między czasie kroimy filety rybne, skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
Pod koniec duszenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Usmażoną rybę przekładamy na talerz i pokrywamy ugotowanymi warzywami. Danie podajemy od razu gorące lub studzimy i serwujemy zimne.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie groszek konserwowy ryba ryba po grecku ryba po grecku z groszkiem ryby
Ryba po grecku zawsze smakuje.
OdpowiedzUsuńU nas w domu robi się prawie tak samo - jedynie bez groszku.
Pychotka... Muszę zrobić. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ groszkiem nie próbowałam a wygląda to interesująco :) Twój przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że właściwe jest ścieranie warzyw na tarce bo pod moim wpisem pojawiło się wiele uwag co do tego sposobu przygotowywania...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę pogodnych i smakowitych Świat!! :)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń