Ilość: około 60 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 1 kg mąki
- 300 ml mleka letniego
- szczypta soli
- 100 g drożdży
- 2 jajka
- 125 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 100 g pestek dyni
- pieprz ziołowy
- 1/3 szklanki letniego mleka
- mak
- papryka słodka
- margaryna do smarowania blachy
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże, ½ kg mąki, sól oraz wbijamy jajka, wszystko mieszamy. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Do wyrośniętego ciasta dodajemy masło, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki maki, mieszamy. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, wykładamy ciasto i lekko zagniatamy. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, dodajemy pieprz ziołowy oraz pestki dyni(można posiekać).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 7mm. Następnie wykładamy pasek farszu, zawijamy, odcinamy od reszty ciasta i powstały wałek kroimy na kawałki.
Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze posmarowanej margaryną. Wierzch bułeczek smarujemy mlekiem oraz posypujemy makiem lub papryka słodką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie bułeczki z kapustą dynia kapusta kiszona kapuśniaczki kapuśniaczki z pestkami dyni pestki dyni pieczywo
Na ciepło muszą być smaczniutkie, chrupiące i bardzo sycące. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOjej... z barszczykiem byłoby idealnie :)
OdpowiedzUsuń