Składniki:
- potrawa z kapusty:
- 1 mała główka modrej kapusty (czerwonej)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1/2 łyżki masła lub smalcu
- 4 goździki
- 1 małe jabłko
- sól, mielony pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 200-250 g mąki pszennej
- sól
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę zagotowujemy i odcedzamy na durszlaku. Następnie ponownie wrzucamy ją do garnka z niewielką ilością wody razem z pokrojonym w kostkę jabłkiem i cebulą. Dodajemy także cukier, sól, goździki oraz masło. Wszystko gotujemy do miękkości. Na koniec dolewamy ocet lub sok z cytryny (wówczas nabierze ładnego koloru).
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę lub dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 lub 6 części. Jedną z nich przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy wałeczek o grubości 2-3 cm. Lekko go spłaszczamy i kroimy pod skosem na niewielkie kawałki. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kluski podajemy okraszone podsmażoną na złoty kolor cebulką lub skwarkami. Danie to doskonale smakuje z duszoną lub smażoną kaczką.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę lub dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 lub 6 części. Jedną z nich przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy wałeczek o grubości 2-3 cm. Lekko go spłaszczamy i kroimy pod skosem na niewielkie kawałki. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kluski podajemy okraszone podsmażoną na złoty kolor cebulką lub skwarkami. Danie to doskonale smakuje z duszoną lub smażoną kaczką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta czerwona kapusta modra kopytka kopytka z modrą kapustą mączne i makarony obiad
ostatnio przyrządzałam kluski śląskie, ale pójdę chyba za ciosem i przyrządzę Twoje kopytka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis smaczny mniam mniam. :) Szkoda że nie można skopiować :(
OdpowiedzUsuńWpraszam się na obiad! Uwielbiam kopytka ;p
OdpowiedzUsuńKopytka łatwe do wykonania .Zupełnie o nich zapomniałam.Smakują bardzo dobrze z sosem pomidorowym.który jest też łatwy do zrobienia.
OdpowiedzUsuńOdpowiedzUsuń
Jedno z moich ulubionych dań, pychotka....
OdpowiedzUsuń