Smaczne kruche blaty z bezą i dżemem porzeczkowym przełożone masą kremową. Przepis mam od Mamy, a Mama od Babci, to ciasto smakuje bajecznie i zawsze króluje na każdej uroczystości
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
masa kremowa:
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 200g masła
- kilka kropel amaretto lub aromatu migdałowego
- 2 cukry waniliowe
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 120 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na stolnicy. Powstałe ciasto zagniatamy w dwie kule i odkładamy. Połowę białek na bezę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajmy małymi porcjami połowę cukru. Pod koniec ubijania wsypujemy pół łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie mieszamy. Z pozostałą częścią składników postępujemy tak samo, aby powstały nam dwie masy bezowe. Jedną kulę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową dżemu.
Następnie jedną masą bezową, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. około 35 min. (aby płatki migdałów się nie przypiekły można je przykryć papierem). Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku lub jeden po drugim. Upieczone blaty studzimy.
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami i mąką, które wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko razem zagotowujemy. Powstały budyń studzimy. Następnie rozcieramy masło na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy aromat. Upieczone i wystudzone placki przekładamy powstałą masą kremową. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy kilka godzin.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast beza ciasta ciasta na święta ciasto pani walewska kruche ciasto masa kremowa pani walewska
Wspaniale wygląda, przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy te blaty kruchego ciasta nie są suche?
OdpowiedzUsuńblaty zaraz po upieczeniu są kruche, natomiast po kilku godzinach miękną, ciasto najlepsze jest następnego dnia, pozdrawiam!
Usuńplanowałam przez noc trzymać je w lodówce, czyli powinno byćdobrze :) dziękuję za odpowiedź!!!
UsuńCiasto wygląda smakowicie i takie też jest. Smaczne i nie za słodkie. Myślę, że na stałe wejdzie do mojego menu :)
OdpowiedzUsuńCały czas przymierzam się do robienia tego ciasta, a u Ciebie tym bardziej wygląda zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńrobie takie samo ciasto tylko daje powidla sliwkowe i wierz posypuje rozdrobnionymi orzechami wloskimi SMACZNEGO!
OdpowiedzUsuńJa również tak robie i jest super :)
Usuńkocham to ciasto, w moim regionie na wierzch posypuje się orzechami włoskimi a przekłada masą krówką mega słodkie ale super pyszne
OdpowiedzUsuńhttp://deptusiowyswat.blox.pl/html
Nie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
OdpowiedzUsuńTak nam to wyszło:
http://www.jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/
Pozdrawiamy!
Ach, jak pieknie wyglada :-)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie,sprobuje zrobic na swieta,pa
OdpowiedzUsuńjak wyjąć ciasto z takiej blachy nie łamiąc go?
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o blaty, to wyciągamy je przy pomocy dwóch desek, przykładamy jedną deskę do blaszki i odwaracamy do góry nogami, następnie przykładamy drugą deskę do blatu już bez blachy i ponownie odwracamy
UsuńJa wkładam do blaszki pod ciasto więcej papieru do pieczenia tak żeby wystawał i po upieczeniu ciasto wyjmuje podnosząc za papier,
UsuńPiekę to ciasto od dawna, ale bez mi nie wychodzi co robić?
OdpowiedzUsuńnie przejmuj się niską bezą, ponieważ po złączeniu wszystkich składników ciasto wychodzi wysokie :)
UsuńBiałka ubijasz na sztywno/sucha miska musi być/, cukier i mąkę ziemniaczaną dodajesz już na końcu,ale nie miksujesz tylko mieszasz.Powinno wyjść. Ja dodaję kisiel cytrynowy do bezy na jabłecznik,Zawsze jest chrupka i sucha.
UsuńTo ciasto wypróbuję,bo lubię eksperymenty w kuchni. Orzechy mogą być ciekawym dodatkiem. Do jabłecznika też dodaję orzechy i laskowe i włoskie.
Pytanie techniczne: jak rozsmarować masę z białek na dżemie...?
OdpowiedzUsuńwylać masę na dżem i rozprowadzić :) pozdrawiam!
Usuńja robie tak samo tylko zamiast migdalow dajev orzechy wloskie
OdpowiedzUsuńwiem, że pychota dziękuję za przepis na pewno wypróbuję na najbliższe święta pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPytanko : Czy krem wychodzi gęsty? tzn czy za bardzo się nie "rozpływa" czytałam inne przepisy z mniejszą ilością mąk - proszę o odpowiedź. Nie rozumiem jak wyjąć ciasto za pomocą deski- można po prostu dać więcej papieru do pieczenia aby wystawał za blaszkę i w ten sposób je wyjąć? Ciasto przechowywać w lodówce czy np w spiżarce ? Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńkrem ani nie jest za rzadki, ani za gęsty, jest poprostu w sam raz :), za pomocą deski wyjmuję się tylko upieczone blaty, żeby się nie połamały, natomiast całe ciasto składasz gdzie chcesz, nie musi to być blaszka (pieczesz przeciesz tylko blaty, a nie ciasto z kremem), gotowe ciasto przechowujemy w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce, pozdrawiam!
UsuńRzadko się zdarza, że komentarze to same pozytywy.GRATULUJĘ
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie,postaram się zrobić na weekend
OdpowiedzUsuńm.in. 40 dag masła i 10 jajek. Stanowczo o wiele za wiele: kalorii i kosztów
OdpowiedzUsuńoj tak ,to prawda ,ciasto za bardzo kaloryczne
OdpowiedzUsuńbardzo tłuste
OdpowiedzUsuńpyszne,nie zawsze jest zdrowe
OdpowiedzUsuńkruche ciasto włożone do lodówki od razu po upieczeniu twardnieje
OdpowiedzUsuńale opowiadacie, a sami pewnie te kalorie wcinacie..
OdpowiedzUsuńzamierzam go zrobić właśnie w ten weekend ;) pozdrawiam autorkę fajnego przepisu;)
mam nadzieję że wyjdzie podobny jak na zdjęciu ;) i przede wszystkim smaczny :)
czy na krem kładziemy kolejny placek, czy najpierw dżem?
OdpowiedzUsuńkolejny placek :) jak zrobisz dwie bezy, przekładasz je masą i gotowe :) pozdrawiam!
UsuńCiasto wyszło przepyszne - bardzo dziękuję za przepis :) Na Święta zamierzam upiec ponownie :) Kotka_Pusia
OdpowiedzUsuńSuper, że wyszło :) to oznaka, że przepis udany :):):) pozdrawiam!
UsuńPo upieczeniu pierwszej częsci ciasta zasmuciłam się bardzo, bo powiem szczerze wyglądało to licho. Drugą część piekłam ciutkę dłużej tyle że w niższej temperaturze i wyszła rewelacyjnie. Krem rewelka. Ciasto już w lodówce. Nie mogę się doczekać by go spróbować. W sumie to jestem dumna z siebie bo dałam radę :)
OdpowiedzUsuńRobiłam wyszło pyszne, polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękny wypasiony słodki rarytas :)
OdpowiedzUsuńPYCHA!! Idealne w smaku i pokaźne:-)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam Pychotkę!!!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !!!
REWELACJA!!! I tyle:-)
OdpowiedzUsuńEmma
Dzien dobry,co to znaczy 4 szklanki mleka i te lyzki z maka maja byc czubate.
OdpowiedzUsuńjak co to znaczy? chyba umie Pan/Pani odmierzyć 4 szklanki mleka :) zwykłe łyżki, nie ma nic napisane, że mają być czubate :)
UsuńAle szklanka szklance nie równa :P
Usuńtypowa szklanka ma 250 ml :)
UsuńCzy w piekarniku gazowym da się upiec te blaty?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak :) pozdrawiam!
Usuńa czy budyń bez żółtek wyjdzie?
OdpowiedzUsuńmasa bez żółtek może wyjść za rzadka, ponieważ żółtka sprawiają, że masa jest gęsta :) pozdrawiam!
UsuńDziękuję za przepis :) pierwszy raz wzięłam się za coś z bezowatym wkładem i mogę być z siebie dumna :) ale naprawdę zasluga dobrego przepisu co w moich przygodach z internetowymi przepisami jest rzadkością
OdpowiedzUsuńbardzo się z tego powodu cieszę, wszystkie przepisy prezentowanie tutaj są wypróbowane i degustowane :D także śmiało korzystać i delektować się smakiem, pozdrawiam!
UsuńA czy do kremu zamiast masła można uzyskać margaryny np.Kasi
OdpowiedzUsuńradziłabym dać masło, ponieważ margaryna zmieni smak kremu. Masa jest dużo lepsza zrobiona na maśle niż margarynie. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńZ kruchym ciastem pewnie się uda ��
OdpowiedzUsuńRobiłam już dwa razy,ale miałam przepis z ciastem francuskim, nie wyszedł i się zdenerwowałam, postanowiłam że więcej go nie robię.. Ale o kruchym cieście nie pomyślałam, także chyba jednak podejmę się trzeciej próby ��
Pozdrawiam ��
Jakie wymiary ma blacha u Pani?
OdpowiedzUsuńwymiar podany jest nad składnikami :)
Usuńrobiłam i wyszło goście były zachwyceni bardzo smaczne,polecam
OdpowiedzUsuńNareszcie normalny przepis����..na szklanki I lyzki!!!��������...super!!
OdpowiedzUsuńtylko szklanka szklance nie równa-podobnie z łyżkami....zabrako mi tu mowy o pojemnsci szklanki:)
Usuństandardowa szklanka ma 250 ml
UsuńKruche ciasto dajemy do lodówki?
OdpowiedzUsuńTak, można
UsuńPolecam ten przepis. Ciasto jest rewelacyjne...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńczyli pieczemy 2 placki kruche i 2 bezowe?
OdpowiedzUsuńNie pieczemy tak jak w przepisie kruche ciasto+dżem+bezą i drugie takie samo
UsuńCo za beznadziejny przepis. Z podanych składników za nic nie dało się zagnieść ciasta, dopiero jak dodałam 1 całe jajko to się udało. Ciasto po rozwałkowaniu rwało się, ciężko było je przenieść do blaszki. Po upieczeniu kruszy się tak, że nie wyobrażam sobie jak będę je kroić.... Żałuję że nie wykorzystałam swojego przepisu na kruche ciasto
OdpowiedzUsuńJa piekłam to ciasto z tego przepisu i wyszło bardzo dobre. Nie miałam problemu z zagniataniem ani z rozwałkowaniem. Mogę przepis polecić.....
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho, pycha.
OdpowiedzUsuńObłędne ciacho, polecam wszystkim....
OdpowiedzUsuńSuper przepis, piekłam i placek wyszedł taki sam jak u Ciebie. Wszyscy goście prosili o przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto, polecam przepis....
OdpowiedzUsuńmaka pszenna do kruchego ciasta? lesza jest krupczatka,czy moze krupczatke daje sie tylko do szarlotki? bo to tez przeciez ciasto kruche:)
OdpowiedzUsuńtak mąka pszenna, możesz zrobić ciasto wg własnego przepisu
UsuńWłaśnie piekę blaty. W pierwszym beza wyszła potwornie wysoka, ponad połowa wysokości blachy. Ciasto robię na chrzest. Czy ona opadnie i będzie lepiej wyglądać?
OdpowiedzUsuńciasto upieczone smaczne dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń