Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka
- olej do smażenia
- powidła
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka opcjonalnie
- bułka tarta
- przyprawa do kurczaka, pieprz, sól
Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka gotujemy. W czasie gotowania wodę lekko solimy. Ugotowane skrzydełka odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce mieszamy jajka z mlekiem solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Następnie skrzydełka obtaczamy w przygotowanym jajku oraz bułce tartej. Gotowe skrzydełka obsmażamy. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym. Każde skrzydełko smarujemy powidłami.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak na obiad obiad powidła skrzydełka pieczone z powidłami skrzydełka z kurczaka skrzydełka z powidłami
O kurczę ! Proste a jakie cudne ! Na pewno zrobię :))
OdpowiedzUsuńA czy zamiast skrzydełek mogą być udka? I jak długo należy je gotować? Chyba nie do całkowitej miękkości skoro później się je obsmaża i jeszcze zapieka? Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można wykorzystać udka, należy je gotować aby były miękkie ale nie rozgotowane. Czas gotowania zależy od wielkości udek :)
Usuńpozdrawiam
Skrzydełka często królują na naszym stole:)
OdpowiedzUsuńLubię próbować najróżniejsze przepisy na nie, ale takich jak ty jeszcze nie robiłam:)
Wyglądają fantastycznie i na pewno wykorzystam:)