Składniki:
- główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
- 6 ząbków czosnku
- płaska łyżeczka soli
- 2-3 łyżki cukru
- kieliszek oleju
- około kieliszek octu 10%
- pieprz
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno szatkujemy.
W misce mieszamy kapustę, czosnek, olej, ocet, sól, cukier oraz doprawiamy pieprzem do smaku. Surówkę odstawiamy na 2-3 godziny. W lodówce surówkę można przechowywać przez około tydzień.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona kapusta sałatki surówka surówka obiadowa surówka z czerwonej kapusty
pięknie wygląda ja polecam swoją sałatkę karnawałową
OdpowiedzUsuńhttp://deptusiowyswat.blox.pl/2014/01/karnawalowa-salatka.html
Hmm..., a nie sparzasz tej kapusty ? Ja kiedyś zrobiłam i taka była dla mnie za twarda...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
babuni-blog49
przygotowana surówka jak troche postoi to kapusta zmięknie, ja lubie taka surową ale myśle, że bez problemu jak ktoś woli można tez ją sparzyć:)
Usuńpozdrawiam
ja kapustę szatkuję i gotuję w wodzie do ktorej daję:ocet,cukier,liść laurowy,ziele,można 2 gożdziki dać,sól,oliwę,.Gotuję ok 10 min. Potem zostawiam ją aż do wystygnięcia .Odcedzam.Jest bardzo smaczna polecam
Usuńwygląda cudownie:) na pewno smakowała rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie surówki i suróweczki ;) a ta wygląda przepysznie .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo i jest przepis na klasyczną czerwoną kapustę:) Bardzo lubimy taką kapustę do obiadu:)
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona surówka- kapuchaaa! :)
OdpowiedzUsuńmniam :) bardzo lubię tę surówkę :)
OdpowiedzUsuń