Średnica formy: 26 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanka oleju np. słonecznikowego
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
Jajka, cukry i olej razem miksujemy, aż rozpuści się cukier. Następnie dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy startą skórkę cytryny (na drobnych oczkach tarki) oraz kilka kropel soku z cytryny. Pieczemy w prodiżu lub w foremce do babki ok. 45 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
dobra jest ta babka ?
OdpowiedzUsuńta babka jest wyśmienita:) w sam raz do kawy i herbaty:)
Usuńpozdrawiam
Jadłam :D gorąco polecam :D
OdpowiedzUsuńGabrysiu wygląda tak apetycznie,że chyba ją upiekę
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Moc internetu - patrzę na zdjęcia i czuję ten boski aromat :)
OdpowiedzUsuńCytrynowa babka-właśnie do kawusi smakuje ekstra.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Czy nie jest sucha ?
OdpowiedzUsuńJaki prosty przepis....muszę upiec na Święta, dzięki.
OdpowiedzUsuńProsty i szybki przepis na babkę. Dziękuję wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJest bardzo sucha za dużo ziemniaczanej mąki
OdpowiedzUsuń