Składniki:
- 250 dag margaryny lub 200 dag masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki śmietany 18% lub kwaśnego mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ucierając. W międzyczasie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy na przemian ze śmietaną. Na sam koniec dodajemy ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie 1|4 część ciasta ucieramy z kakao. Do foremki wlewamy połowę masy białej, na nią z kakao i drugą część jasnej. Ciasto pieczemy w prodiżu, foremce do babki lub w keksówce około 45 min. w temp. 170 st.
Smacznego!
Fajna babeczka...:))
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten kakaowy środek.... pyszności :)
Babka fantastyczne :) idealna do szklaneczki z ciepłym mlekiem ;)
OdpowiedzUsuńTen kakaowy uśmiech jest bardzo zachęcający.
OdpowiedzUsuńBabka piaskowa jest dobra na każdą porę dnia i nocy :)
OdpowiedzUsuń