Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 1 szklanka + 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka (w przypadku, gdy nie dajemy piwa 3/4 szklanki)
- 1/4 szklanki piwa (jak nie wlewamy piwa należy wsypać szczyptę proszku do pieczenia)
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, przyprawa do ryb, sok z cytryny
- olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w talarki, a filet na mniejsze porcje. Następnie rybę z obu stron doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą i posypujemy pokrojoną cebulą. Całość odkładamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce. W międzyczasie do wysokiego naczynia dodajemy mąkę, mleko, piwo, jajka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i mikserem wyrabiamy ciasto (musi być gęste). Potem na złoty kolor podsmażamy cebulę i na tym samym oleju smażymy rybę. Najpierw jednak skrapiamy ją sokiem z cytryny i następnie obtaczamy w cieście. Rumiane filety wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Danie z dorsza doskonale smakuje podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziemy tutaj.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dorsz dorsz smażony w cieście piwnym dorsz w cieście naleśnikowym ryby
Mmmmm :) Aż ślinka cieknie! Muszę spróbować...
OdpowiedzUsuńHmm wygląda apetycznie :D u mnie właśnie pojawił się nowy przepis na dorsza :) zapraszam! http://lightlife.blog.pl/2014/04/16/dorsz-curry-zapiekany-z-dzikim-ryzem-w-jogurcie-naturalnym/
OdpowiedzUsuń