Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. łopatki lub drobiowego
- 2 woreczki ryżu (200 g)
- 3/4 szklanki kaszki manny
- 1/2 kg kapusty zwykłej białej lub pekińskiej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz mielony
- olej do smażenia
- około 1/2 l bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chili, lubczyk lub inne przyprawy według uznania
Przygotowanie:
Ryż gotujemy około 5 minut, krócej niż podano w przepisie na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę szatkujemy w bardzo drobną kostkę i odgotowujemy w osolonej wodzie około 10 min (natomiast kapustę pekińską kroimy, solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy). Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do surowego mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, kaszkę, sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie formujemy gołąbki, obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Do surowego mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, kaszkę, sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie formujemy gołąbki, obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Do brytfanki wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystko zagotowujemy, zagęszczamy mąką i wkładamy do niego wcześniej podsmażone gołąbki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki bez zawijania gołąbki na obiad gołe gołąbki kapusta obiad oszukane gołąbki ryż
Robiłam już takie ,są naprawdę dobre.Polecam :D
OdpowiedzUsuń2 woreczki ryżu i szklanka kaszki na 0,5kg mięsa- rzeczywiście oszukane gołąbki :)- ciekawe czy choć trochę smakują mięsem?
OdpowiedzUsuńto są oszukane gołąbki, a nie przepis na kotlety mielone:)
Usuńpozdrawiam
Niebo w buzi.Polecam.
OdpowiedzUsuńtez je robie ale pod nazwa golabki po cygańsku mój prawie 2 letni synus nie może się ich najeść choć ogolnie to straszny niejadek ,ale daje prawie 1kg miesa
OdpowiedzUsuńgołąbki są wspaniałe ale na 0,5 kg mięsa tylko 1 woreczek ryżu i żadnej kaszy...
OdpowiedzUsuńsą gusta i guściki, mi osobiście smakują z większą ilością ryżu :) pozdrawiam!
Usuńczy pekińska też trzeba gotować? ggenia49
OdpowiedzUsuńkapusty pekińskiej nie gotujemy, jedynie solimy i odstawiamy na ok.15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy, a następnie łączymy ją z mięsem i innymi składnikami, pozdrawiam!
UsuńA kapusta wloska? Trzeba gotowac ?
OdpowiedzUsuńmożna użyć też kapustę włoską, w tym przypadku postępujemy dokładnie tak samo jak przy użyciu kapusty pekińskiej, pozdrawiam!
Usuńja robię bez ryżu i kaszy dodaję tylko kapustę nic nie gotuję gołąbki i tak się muszą gotować długo także kapusta się i tak ugotuje
OdpowiedzUsuńciekawe, czyli w zwykłych gołąbkach masz tylko mięso i kapustę? trochę to nie bardzo na gołąbki wygląda.
Usuńnie wiem skąd jesteś, ale moja teściowa pochodząca z Warszawy robiła gołąbki z samego mięsa/dla mnie to kapusta faszerowana miesem/,a w Galicji /Kraków/ gołąbki robi się z kaszą, a w formie współczesnej z ryżem.Ja kocham te z kaszą, dodaje jeszcze garść pęczaku. pozdrawiam ... elka
UsuńWyglądają tak smacznie , że aż ślinka leci , muszę spróbować takie zrobić. Zawsze robiłam standardowo.
OdpowiedzUsuńpysznie wygladaja:) dawno juz sciagnelam ten przepis do przygotowania i mysle ze na weekendzie zmotywuje sie aby je przygotowac w koncu tym bardziej, że od dawna chodzą za mna golabki:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja robiłam podobne ale dawałam szklankę niegotowanego ryżu i kapustę szatkowaną surową(wcześniej nasoloną),oczywiście gotowały się dłużej ale tylko zalane bulionem, sos można zrobić później,równie dobre i prościej
OdpowiedzUsuńTakie same robe pochwała dla waszej kuchni..........
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis, wypróbowałam. tylko zamiast gotować kapustę starłam ją na grubych oczkach a potem odcisnęłam wodę, tak jest łatwiej i szybciej
OdpowiedzUsuńZrobiłam, polecam. Wyszły bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńLudzie ! Ratunku !!! jaka jestem głodna. Wszystko przez te gołąbasy !!!
OdpowiedzUsuńSA wspaniale parokrotnie robilam !!
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze czerwona paprykę i pieczarki. Pyszota!!!;
OdpowiedzUsuńFaktycznie gołąbki paluszki lizać i szybkie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńja mieso zastepuje pieczarkami I gorowana soczewicza:)
OdpowiedzUsuńParokrotnie juz robiłam i polecam niedowiarkom sa wspaniale .ja dodalam troszke kaszy manny i 2 cebulki podsmarzone i troszke ziolkminu mielonego .
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, będą u mnie dzisiaj na obiad. Wypróbuję z ryżem, dotychczas robiłam je z bułką namoczoną w mleku lub z kaszą manną lecz bez ryżu. Polecam dodać nać pietruszki doda aromatu .
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne pycha polecam:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ! :D tylko zamiast kroić cebule w kostkę polecam zetrzeć na tarce , wtedy czuć aromat cebulki a nie tak bardzo w buzi , nie każdy to lubi np mój chłopak ;) Pozdrawiam Paulina
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDuża szybsza wersja! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj na obiad, zmodyfikowałam tylko sosik i wyszły smaczne. Następnym razem zmniejszę trochę ilość ryżu i będzie dla nas idealnie. Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam, Viola.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam gołąbki oszukane i wyszły fantastycznie :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuńJak pokrojoną cebulę podsmażymy, to gołabki są lepsze. Ja też poszatkowaną kapustę najpierw duszę trochę na parze, a potem wraz z cebulą podsmażam. Rodzina woli tę wersję od pierwotnej.
OdpowiedzUsuń