Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- olej
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Wszystko razem miksujemy, do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego (gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę).
Pieczarki maczamy w cieście, a następnie wkładamy do garnka z nagrzanym olejem (powinno być tyle oleju, aby pieczarki były całe zanurzone). Pieczarki smażymy do ładnego zarumienienia i wykładamy najlepiej na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekąska pieczarki w panierce najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, na który przepis znajdziemy tutaj.
Pieczarki maczamy w cieście, a następnie wkładamy do garnka z nagrzanym olejem (powinno być tyle oleju, aby pieczarki były całe zanurzone). Pieczarki smażymy do ładnego zarumienienia i wykładamy najlepiej na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekąska pieczarki w panierce najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, na który przepis znajdziemy tutaj.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne imprezowe przekąski pieczarki pieczarki w cieście naleśnikowym pieczarki w panierce przekąski
Świetny pomysł..... fajna przekąska.... :))
OdpowiedzUsuńKurcze, sama bym chyba nie wpadła na ten pomysł.....
.... pieczarki bardzo lubię więc będę próbować.... :))
Pozdrawiam.
oo ja też jeszcze nie znam takiego sposobu na pieczarki.wypróbuję przy najbliższej okazji ,bo fajny pomysł na małe rodzinne spotkania.zapraszam na mojego bloga z typowo domowymi przepisami;)
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/
Do odgapienia :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuńAlicja z przepisomania.bloog.pl
Jak cudnie wyglądają :) zjadłabym takie :):)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł:) prosto, pięknie i przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSpokojnego Nowego Roku, bogatego w miłe wydarzenia,a przede wszystkim zdrowia:)
O proszę, takich nigdy nie jadłam, a pieczarki same w sobie uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńPrzekąska pycha. Pozwolę sobie zrobić niedługo, bo pomysł mi się bardzo spodobał :))
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)