Składniki:
- 4 duże pyry (ziemniaki) lub kilka małych
- 30 dag białego sera półtłustego
- 2 - 3 łyżki śmietany 18%
- pęczek szczypiorku lub 1 mała cebula
- sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w nieosolonej wodzie. W międzyczasie wkładamy do miseczki ser i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek lub cebulę oraz śmietanę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy (można też dodać według uznania np. rzodkiewkę, rzeżuchę, natkę pietruszki, czosnek). Następnie ciepłe ziemniaki, jeżeli są ''stare'' obieramy z łupin, a ''młode'' w mundurkach kroimy na pół lub ćwiartki. Pyry solimy i na nie lub obok nakładamy kleks gziku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gzik obiad pyry pyry z gzikiem ser biały ziemniaki ziemniaki z serem białym
Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam tego dania. Będę musiała koniecznie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSzczerze Ci powiem, że uwielbiam PYRY Z GZIKIEM (dziękuję, że napisałaś mi o tym przepisie na blogu) zawsze jak jestem w Poznaniu to odwiedzam knajpki tylko po to, żeby kolejny raz skosztować :) Obiecujesz, że ten gzik będzie taki jak Poznański?
OdpowiedzUsuńAlicja , przepisomania.bloog.pl
przepis mamy od rodowitej Poznanianki i zapewniam, że to danie jest wyśmienite :)
Usuńpozdrawiam
Pyszne teej! ;)
OdpowiedzUsuńSuper to jadło, uwielbiam tego typu proste dania.Zapraszam do siebie i pozdrawiam http://zyciecudem.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPYSZNE JEDZENIE MOJEGO DZIECINSTWA:) JESZCZE BYL OLEJ LNIANY,,,SMAK JEGO CZUJE DO DZISIAJ:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pyry z gzikiem. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobić na obiad w Popielec. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń