Składniki:
- na 1 szt. 1/2 kostki masła (ok.100 g) dobrej jakości
- bukszpan
- ziarenka pieprzu
- ok. 1/2 l zimnej wody
- 1 łyżka soli
- drewniana foremka o wymiarach 11,5x6,5 cm
Do miseczki nalewamy zimną wodę, wsypujemy sól i mieszamy, aż się rozpuści. Do tego roztworu wkładamy rozłożoną foremkę i moczymy ją kilka godzin (ok.3, 4). Po wyjęciu z wody połówki foremki wypełniamy bardzo szczelnie wyjętym z lodówki masłem. Następnie obie części łączymy, mocno dociskamy, nadmiar masła usuwamy i wyrównujemy spód.
Foremkę z barankiem wkładamy do schłodzenia na kilka minut do lodówki (ok. 15 min). Potem delikatnie rozdzielamy obie części, podważając od spodu nożem. Ostrożnie wyjmujemy baranka i ozdabiamy go. Oczy robimy z ziaren pieprzu, a uszy i ogonek z liści bukszpanu.
Foremkę z barankiem wkładamy do schłodzenia na kilka minut do lodówki (ok. 15 min). Potem delikatnie rozdzielamy obie części, podważając od spodu nożem. Ostrożnie wyjmujemy baranka i ozdabiamy go. Oczy robimy z ziaren pieprzu, a uszy i ogonek z liści bukszpanu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
baranek baranek do koszyczka baranek wielkanocny baranek z masła masło Wielkanoc
Śliczny... :)) a gdzie szukać takiej cudnej foremki....?
OdpowiedzUsuńTaką foremkę można znależć na allegro pod hasłem forma na masło baranek, na tablica.pl lub na wszelkich bazarkach :)
Usuńpozdrawiam!
o to samo miała pytać:-)
UsuńWesołych świąt życzę:-)
Świetny baranek :)
OdpowiedzUsuńBarankami zajmuje się u mnie kochana i doświadczona starszyzna ;) wyszły prześliczne! Zawsze mnie rozczulają jak się je ułoży w koszyczkach wśród wszystkich pachnących cudowności.
OdpowiedzUsuńŚliczny ten Twój baranek:))
OdpowiedzUsuńmój Tato przygotowuje takie same:) przed Swietami zwykle idzie masowa produkcja tych baranów dla rodziny i znajomych:) pozdrawiam i zycze radosnej Wielkanocy:)
OdpowiedzUsuńWszystko robię tak samo (mam taką foremkę), tylko nacieram ją solą a nie moczę w słonej wodzie
OdpowiedzUsuń.
Wesołych świąt !!!
Ja nie moczę ani nie solę foremki.na rozłożone foremki zakładam cienką folię spożywczą nakładam masło ściskam i gotowe.Dzięki foli baranek oddziela się od foremki bez problemu.Szybko ok.1 min i wygodnie.olecam
OdpowiedzUsuńOsobiście nie moczę formy tylko wykładam folią aluminiową, nakładam masło i gotowe
OdpowiedzUsuńSuper baranek))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
Piękny i zdrowy baranek :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje twój baranek.....
OdpowiedzUsuńPięknie wyskoczył z foremki, będzie się super prezentował w koszyczku i na stole wielkanocnym.
OdpowiedzUsuń