Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- około 250 g kiełbasy
- 1 mała cukinia
- 2 duże cebule
- 4 pomidory lub pomidory z puszki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk
- makaron
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Do podduszonej lekko papryki dodajemy cukinię pokrojoną w ćwiartki. Następnie gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory i wsypujemy pokrojoną w pióra cebulę. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w talarki, po czym dodajemy ją do gotującego się lecza. Doprawiamy solą pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut. Leczo wspaniale smakuje z makaronem, ryżem, chlebem, czy też z ziemniakami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia kiełbasa leczo leczo z cukinią leczo z makaronem mączne i makarony mięsne papryka
Ha, jaki fajny pomysł na odmianę smaku makaronu....:))
OdpowiedzUsuńWitam :) bardzo ładny blog i super przepisy :) chciałem zaprosić do współpracy z moim serwisem :)
OdpowiedzUsuńWitaj Obżarciuchu, piękny przepis. Bardzo kolorowy i pewnie bardzo smaczny! Dzięki za odwiedziny i zapraszam ponownie na blog. :)
OdpowiedzUsuńJa leczo najczęściej robię na jesieni, kiedy papryka i cukinia kosztują tyle co nic i smakują wyśmienicie - jesiennie i genialnie.
Zytka M.