Wymiar formy: 25 x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- 70 dag białego sera (półtłustego, zmielonego w maszynce)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiórka kokosowe
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy margarynę, cukry, kakao i gotujemy 5 min. (uważamy, aby się nie przypaliło). Po wystudzeniu dodajemy do masy żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie odlewamy 1/2 szklanki na polewę. Do reszty masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ubitą pianę z białek i po połączeniu wszystkich składników wylewamy do formy. Następnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, zmielony ser oraz budyń i proszek do pieczenia. Wszystko ucieramy na gładką masę. Na koniec lekko mieszamy z ubitą pianą z białek. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 1 godziny (gdy ser się zarumieni przykrywamy go papierem śniadaniowym). Po upieczeniu ciasto polewamy odlaną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto izaura ciasto murzynek z serem ciasto sernik ciasto z serem izaura murzynek z serem murzynek z sernikiem ser biały sernik sernik z murzynkiem
Jest naprawdę dobry, u mnie w domu zniknął w ekspresowym tempie :D
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie piekłam - muszę spróbować koniecznie bo,, ciacho,, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńPoza tym przywołuje oglądany w dawnych czasach serial brazylijski.....:))
Chyba znam to ciasto:)tak czy inaczej wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńciasto na bank spoko ale jaki zayebisty ma wzór!!!! - piękna równiutka fala czekoladowa !
OdpowiedzUsuńPychota , przypomina mi przekrój ziemi , fajnie podzielone na warstwy ..
OdpowiedzUsuńciacho wyszło superrr ;-)
OdpowiedzUsuńa mi opadło i nie wyrosło :( dlaczego
OdpowiedzUsuńPowodem mogła być za wysoka lub za niska temperatura pieczenia oraz zagotowana woda, margaryna, kakao i cukier powinno być dobrze schłodzone :) Pozdrawiam!
UsuńPycha !Z tego przepisu zrobiony po raz kolejny.Pięknie wyrósł a ser delikatny i puszysty.Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc sera z wiaderka ? Nie mam maszynki zeby sama zmielic :-(
OdpowiedzUsuńz serem z wiaderka tego ciasta nie robiłam :) wydaje mi się, że może być on za rzadki do tego ciasta :) Pozdrawiam!
UsuńJa robiłam z serem z wiaderka wyszedł super kremowy.
UsuńJest pani pewna że w polewie mają być surowe żółtka? Bo tak pisze żeby dodać żółtka i odlać pół szklanki na polewę...
OdpowiedzUsuńtak dokładnie, tak robimy jak w przepisie :)
UsuńWoda.cukier margarynę.kakao rozpuszczamy i z tego odlewamy pół szklanki
UsuńBez jajek
UsuńZ jajkami, robię tak jak w przepisie
UsuńPyszne tylko mi ser opadł na dół, dlaczego?
OdpowiedzUsuńMusiał być ciężki
UsuńPolecam przepis, ciasto pyszne, mało skomplikowane, wyszło mi jak najbardziej, pomimo że dawno nie piekłam a tym bardziej sernika, ser dałam z wiaderka czyli sernik twarogowy,
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto od lat. Miałam przepis z Biblioteczki "Poradnika Domowego". To ulubione ciasto mojej rodziny. Ser zawsze robi niespodziankę, bo układa się w różne wzory. Zdarza się, że opada całkowicie na dno, a inaczej jest na wierzchu. Pewnie zależy od jego płynności. Nie dodaję do sera masła. Budyń też nie musi być.
OdpowiedzUsuńPiekłam, jest pyszny. Polecam.
OdpowiedzUsuń