Ciasto Izaura

Izaura to rozpływające się w ustach ciasto 2 w 1, czyli murzynek z serem

Wymiar formy: 25 x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 4 jajka 
  • 5 łyżek wody 
masa serowa:
  • 70 dag białego sera (półtłustego, zmielonego w maszynce) 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 100 g masła  
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe 



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy margarynę, cukry, kakao i gotujemy 5 min. (uważamy, aby się nie przypaliło). Po wystudzeniu dodajemy do masy żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie odlewamy 1/2 szklanki na polewę. Do reszty masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ubitą pianę z białek i po połączeniu wszystkich składników wylewamy do formy. Następnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, zmielony ser oraz budyń i proszek do pieczenia. Wszystko ucieramy na gładką masę. Na koniec lekko mieszamy z ubitą pianą z białek. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 1 godziny (gdy ser się zarumieni przykrywamy go papierem śniadaniowym). Po upieczeniu ciasto polewamy odlaną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 komentarze:

  1. Jest naprawdę dobry, u mnie w domu zniknął w ekspresowym tempie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nie piekłam - muszę spróbować koniecznie bo,, ciacho,, wygląda kusząco :)
    Poza tym przywołuje oglądany w dawnych czasach serial brazylijski.....:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba znam to ciasto:)tak czy inaczej wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto na bank spoko ale jaki zayebisty ma wzór!!!! - piękna równiutka fala czekoladowa !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota , przypomina mi przekrój ziemi , fajnie podzielone na warstwy ..

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho wyszło superrr ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a mi opadło i nie wyrosło :( dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodem mogła być za wysoka lub za niska temperatura pieczenia oraz zagotowana woda, margaryna, kakao i cukier powinno być dobrze schłodzone :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Pycha !Z tego przepisu zrobiony po raz kolejny.Pięknie wyrósł a ser delikatny i puszysty.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mozna uzyc sera z wiaderka ? Nie mam maszynki zeby sama zmielic :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serem z wiaderka tego ciasta nie robiłam :) wydaje mi się, że może być on za rzadki do tego ciasta :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja robiłam z serem z wiaderka wyszedł super kremowy.

      Usuń
  10. Jest pani pewna że w polewie mają być surowe żółtka? Bo tak pisze żeby dodać żółtka i odlać pół szklanki na polewę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie, tak robimy jak w przepisie :)

      Usuń
    2. Woda.cukier margarynę.kakao rozpuszczamy i z tego odlewamy pół szklanki

      Usuń
    3. Z jajkami, robię tak jak w przepisie

      Usuń
  11. Pyszne tylko mi ser opadł na dół, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam przepis, ciasto pyszne, mało skomplikowane, wyszło mi jak najbardziej, pomimo że dawno nie piekłam a tym bardziej sernika, ser dałam z wiaderka czyli sernik twarogowy,

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekę to ciasto od lat. Miałam przepis z Biblioteczki "Poradnika Domowego". To ulubione ciasto mojej rodziny. Ser zawsze robi niespodziankę, bo układa się w różne wzory. Zdarza się, że opada całkowicie na dno, a inaczej jest na wierzchu. Pewnie zależy od jego płynności. Nie dodaję do sera masła. Budyń też nie musi być.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam, jest pyszny. Polecam.

    OdpowiedzUsuń