Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- ok. 400 g rabarbaru
- 300 g mąki tortowej
- 120 g masła
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru (250 ml)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/3 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do białek
- cukier puder do posypania
- masło lub margaryna do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Następnie ucieramy masło z cukrami na puszystą masę i wrzucamy do niej po 1 żółtku. Potem dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli i powstałą pianę delikatnie mieszamy z masą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i na wierzch układamy kawałki rabarbaru (delikatnie wciskamy go wówczas będzie również w środku ciasta, a nie tylko na wierzchu). Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 C) i pieczemy ok. 50 min.
Wystudzony placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Też prezentuje się kusząco :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis!!! Pozdrawiam słodko :))
OdpowiedzUsuńAle pachnie !!!! super zaraz robię .
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, jutro zrobię :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam to ciasto z pieca.Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę Więc piekłam 15 minut dłużej.Zapachniało w całym domu,wygląda jak marzenie.Mmmm niech tylko ciut przestygnie.Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńPiekłam, wyszło super. Polecam przepis..
OdpowiedzUsuń