Ciasto z rabarbarem

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto z rabarbarem, idealne do popołudniowej kawy

Średnica formy: 24 cm

Składniki:
  • ok. 400 g rabarbaru
  • 300 g mąki tortowej 
  • 120 g masła 
  • 3 duże jajka 
  • 1 szklanka cukru (250 ml) 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1/3 szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • szczypta soli do białek 
  • cukier puder do posypania 
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy 


Przygotowanie:

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Następnie ucieramy masło z cukrami na puszystą masę i wrzucamy do niej po 1 żółtku. Potem dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli i powstałą pianę delikatnie mieszamy z masą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i na wierzch układamy kawałki rabarbaru (delikatnie wciskamy go wówczas będzie również w środku ciasta, a nie tylko na wierzchu). Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 C) i pieczemy ok. 50 min.


Wystudzony placek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Też prezentuje się kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy przepis!!! Pozdrawiam słodko :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pachnie !!!! super zaraz robię .

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne, jutro zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wyjęłam to ciasto z pieca.Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę Więc piekłam 15 minut dłużej.Zapachniało w całym domu,wygląda jak marzenie.Mmmm niech tylko ciut przestygnie.Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam, wyszło super. Polecam przepis..

    OdpowiedzUsuń