Składniki:
- 3 jaja
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki śmietany
- kilka szczypiorków
- 1 łyżka oliwy
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- 2 duże pieczarki (wg Gordona same kapelusze)
- sól i pieprz świeżo mielony
- 2-3 kromki chleba
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy oliwę, dajemy pieczarki w całości (kapeluszem do góry), które doprawiamy sola i pieprzem oraz kładziemy gałązkę pomidorków. Następnie zostawiamy na małym ogniu na cały czas przyrządzania jajecznicy. Do rondelka wbijamy jajka i dodajemy masło. Stawiamy na dużym ogniu i zaczynamy mieszać, od tego momentu jajecznicę mieszamy cały czas zdejmując garnek z palnika wtedy, gdy jajka zaczynają lekko gęstnieć i po chwili znów wstawiamy na ogień. Cały proces powtarzamy 3-4 razy. Jajecznica będzie gotowa, kiedy delikatnie się zetnie i będzie puszysta. Na koniec zdejmujemy z rondel z ognia, dodajemy śmietanę, pokrojony drobno szczypiorek oraz sól i pieprz. Jajecznicę podajemy na chlebie lub grzankach w towarzystwie pieczarek i pomidorków koktajlowych.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne jajecznica jajecznica Gordona Ramsaya jajecznica na śniadanie śniadanie
Gordona Ramseya uwielbiam ;) a jago - Twoja jajecznica pysznie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis i muszę przyznać, że lepszej jajecznicy nie jadłam nigdy. W zasadzie już tylko tak ją przygotowuję:)
OdpowiedzUsuńprzyznam Ci rację, niby to tylko jajecznica, ale jak ją pierwszy raz zrobiłam w ten sposób zakochałam się w niej od pierwszego widelca :D:D:D pozdrawiam!
Usuńuwielbiam jednego i drugiego autora tej jajecznicy ;):P jajecznica prezentuje sie bosko, widac ze jest puszysta i wierze ze jest przepyszna:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtu jest rondel czy patelnia ? osobno czy razem jajka i pieczarki ????
OdpowiedzUsuńpieczarki robimy na patelni, natomiast jajecznicę w rondlu. Jajka i pieczarki robimy osobno :)
Usuńpozdrawiam!
Pyszota :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna jajecznica:-) w sobotę robiłam ją pierwszy raz i cała rodzina była zachwycona:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
Najlepsza!!!
OdpowiedzUsuńproponuję prosty przepis 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni na niewielkim ogniu,wbijamy jaja, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, mieszamy jaja tak aby nie rozlać żółtek, kiedy białko zacznie się ścinać mieszamy razem z żółtkiem, tak aby nie przesuszyć (białko musi być lekko ścięte,żółtko praktycznie nie) w razie czego ściągamy z ognia i mieszamy. smacznego.
OdpowiedzUsuń