Jajecznica według Gordona Ramsaya

Przepis na idealną, puszystą i kremową jajecznicę według mistrza kuchni Gordona Ramsaya 

Składniki:
  • 3 jaja 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 łyżki śmietany 
  • kilka szczypiorków 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych 
  • 2 duże pieczarki (wg Gordona same kapelusze) 
  • sól i pieprz świeżo mielony 
  • 2-3 kromki chleba 



Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy oliwę, dajemy pieczarki w całości (kapeluszem do góry), które doprawiamy sola i pieprzem oraz kładziemy gałązkę pomidorków. Następnie zostawiamy na małym ogniu na cały czas przyrządzania jajecznicy. Do rondelka wbijamy jajka i dodajemy masło. Stawiamy na dużym ogniu i zaczynamy mieszać, od tego momentu jajecznicę mieszamy cały czas zdejmując garnek z palnika wtedy, gdy jajka zaczynają lekko gęstnieć i po chwili znów wstawiamy na ogień. Cały proces powtarzamy 3-4 razy. Jajecznica będzie gotowa, kiedy delikatnie się zetnie i będzie puszysta. Na koniec zdejmujemy z rondel z ognia, dodajemy śmietanę, pokrojony drobno szczypiorek oraz sól i pieprz. Jajecznicę podajemy na chlebie lub grzankach w towarzystwie pieczarek i pomidorków koktajlowych. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Gordona Ramseya uwielbiam ;) a jago - Twoja jajecznica pysznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten przepis i muszę przyznać, że lepszej jajecznicy nie jadłam nigdy. W zasadzie już tylko tak ją przygotowuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam Ci rację, niby to tylko jajecznica, ale jak ją pierwszy raz zrobiłam w ten sposób zakochałam się w niej od pierwszego widelca :D:D:D pozdrawiam!

      Usuń
  3. uwielbiam jednego i drugiego autora tej jajecznicy ;):P jajecznica prezentuje sie bosko, widac ze jest puszysta i wierze ze jest przepyszna:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. tu jest rondel czy patelnia ? osobno czy razem jajka i pieczarki ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczarki robimy na patelni, natomiast jajecznicę w rondlu. Jajka i pieczarki robimy osobno :)
      pozdrawiam!

      Usuń
  5. Przepyszna jajecznica:-) w sobotę robiłam ją pierwszy raz i cała rodzina była zachwycona:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. proponuję prosty przepis 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni na niewielkim ogniu,wbijamy jaja, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, mieszamy jaja tak aby nie rozlać żółtek, kiedy białko zacznie się ścinać mieszamy razem z żółtkiem, tak aby nie przesuszyć (białko musi być lekko ścięte,żółtko praktycznie nie) w razie czego ściągamy z ognia i mieszamy. smacznego.

    OdpowiedzUsuń