Wzbogaca smak wypieków, nadaje się do połączenia z dżemem jako nadzienie do pączków, babeczek, słodkich bułeczek i mas
Ilość: 2 słoiki x 300g
Składniki:
- 200 g płatków róży cukrowej
- 400 g cukru (cukru zawsze dajemy 2 razy tyle ile mamy płatków)
- sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Płatki z róży zbieramy w miarę pogodny dzień, aby były suche. Starannie je przebieramy, usuwamy listki i środki (jeżeli mamy ich mało, to możemy przechowywać je w lodówce i zbierać przez kolejne dwa dni). Następnie płatki ucieramy w makutrze drewnianym tłuczkiem lub mikserem. Cukier dosypujemy partiami i skrapiamy sokiem z cytryny, która nadaje ładną barwę. Ucieramy do momentu, aż cukier się rozetrze i powstanie gęsta masa.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (możemy przykryć ją bibułą nasączoną spirytusem), zakręcamy i przechowujemy ją w lodówce. Konfitury z płatków róży nie pasteryzujemy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dżem z róży konfitura z róży przetwory przetwory z róży róża
idealna do pączków i rogalików drożdżowych :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)) aż czuję jak pachnie :)))
OdpowiedzUsuńPłatki róży :-)) nigdy nie próbowałem ?
OdpowiedzUsuńpłatki płatki :) masz czego żałować :) bo konfitura z róży jest przepyszna
Usuńpozdrawiam!
Uwielbiam konfiturkę z róży :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Świetna taka konfitura, ma bardzo piękny kolor.
OdpowiedzUsuńtaką konfiturę to ja znam tylko sklepową, ciekawe jak smakuje taka własnej roboty, boo wygląd ma tak apetyczny, że pobudza wszystkie zmysły
OdpowiedzUsuńaż zrobię,bo takiej domowej to nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńczego ten obżarciuch nie wymyśli widać że ze wszystkiego idzie wyczarować coś dobrego
OdpowiedzUsuńKolor,piękny.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor! Muszę się rozejrzeć za taką różą i zrobić własną konfiturę :)
OdpowiedzUsuńA jak długo można ją przechowywać w lodówce.
OdpowiedzUsuńprzez rok spokojne można przechowywać :)
UsuńJak długo można przechowywać ?
OdpowiedzUsuńPrzechowywać w lodówce można spokojnie do roku :) Pozdrawiam!
UsuńWitam, mam zrobioną konfiturę i nie chwaląc się dość sporo, a chyba jeszcze dorobię bo róża kwitnie na całego :D
OdpowiedzUsuńJest to jak wiadomo robione "na zimno" i wieczka nie są wklęsłe, my je pasteryzowałyśmy (nie straciły koloru, ani nic - odnosze wrażenie, że smak jest nawet wyraźniejszy) - wcześniej zasypałyśmy cukrem ok 0.5 cm. I teraz pytanie czy nic się z nią nie stanie, np nie spleśnieje, czy coś.
Jest w niej tyle cukru, że nic nie powinno się stać :-)
Usuń