Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego
- około 500 g truskawek
- cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto jogurtowe ciasto jogurtowe z truskawkami ciasto z truskawkami truskawki
Kwintesencja lata!!! :)
OdpowiedzUsuńMężowi bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńPyszota:)
OdpowiedzUsuńrobiłam!!! wyszło mi i było pyszne.
OdpowiedzUsuńile to jest 1/5 szklanki oleju to jest jeszcze mniej jak 1/2 szklanki to nie za mało do tego ciasta
OdpowiedzUsuńTak, do ciasta dodajemy 1/5 szklanki oleju :)
UsuńPozdrawiam!
Mam pytanie czy jogurt ma być odważony do 330 g czy to maja być ml militry? Dla mnie to jest nie jasne gdyż zazwyczaj produkty są podawane w ml. Uprzejmie proszę Panią o wyjaśnienie. Zaiteresował mnie ten przepis i wygląda że ciasto jest pyszne. Tylko mam ten problem a może żle to rozumie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo jest podana waga kubka jogurtu naturalnego. Kupując jogurt na opakowaniu jest podana waga. Pozdrawiam!
UsuńCiasto owocowe- najlepsze!!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju ciasta jogurtowe. :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJogurtowe z sezonowymi owocami ... pychota - latem nie ma nic lepszego do kawusi :)
OdpowiedzUsuńJogurt i olej mieszamy mikserem? A potem mąkę łyżką czy mozna do samego końca delikatnie mikserem?
OdpowiedzUsuńmożna delikatnie mikserem :)
UsuńIle cukru waniliowego?
OdpowiedzUsuń1 opakowanie
UsuńNa jaką blaszkę jest podany przepis?
OdpowiedzUsuńwymiary formy podane są nad składnkami, 24x28 cm
UsuńA mi wyszedł zakalec ��
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasta, też nie można za długo mieszać :) Pozdrawiam!
UsuńKurczę nie dałam oleju ��������ciekawe co z tego wyjdzie ������
OdpowiedzUsuńCzy może być jogurt grecki?
OdpowiedzUsuńpowinien się sprawdzić :)
UsuńCiasto nie wyszło. Uważam, że jest za dużo mąki w przepisie. Ciasto było za gęste. Nie wyrosło, to nawet nie jest zakalec. Tylko zbita surowa masa. A szkoda...
OdpowiedzUsuńNo mi to samo. Zauważyłam że za dużo maki bo nawet tego wymieszać nie szło. Składniki zmarnowane i pieniądze poszły A błoto
OdpowiedzUsuńZakalec. Masakra �� Ostatnio robilam z innego przepisu, wyszedł. Chciałam coś wilgotnoejszego i nie wyszło ��
OdpowiedzUsuńJa ciasto piekę tylko na maśle żadnego oleju musi być masło utarte z cukrem...
OdpowiedzUsuńCiasto przeslodzone. Za dużo mąki. Wyrosło o siłach proszku tyle ile dało rady przebić się przez nadmiar mąki. Klapa.
OdpowiedzUsuń