Ciasto jogurtowe z truskawkami

Puszyste, a zarazem wilgotne ciasto jogurtowe z aromatycznymi truskawkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 2 jaja 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1/5 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 330 g jogurtu naturalnego 
  • około 500 g truskawek 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 komentarzy:

  1. Mężowi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam!!! wyszło mi i było pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. ile to jest 1/5 szklanki oleju to jest jeszcze mniej jak 1/2 szklanki to nie za mało do tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do ciasta dodajemy 1/5 szklanki oleju :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Mam pytanie czy jogurt ma być odważony do 330 g czy to maja być ml militry? Dla mnie to jest nie jasne gdyż zazwyczaj produkty są podawane w ml. Uprzejmie proszę Panią o wyjaśnienie. Zaiteresował mnie ten przepis i wygląda że ciasto jest pyszne. Tylko mam ten problem a może żle to rozumie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest podana waga kubka jogurtu naturalnego. Kupując jogurt na opakowaniu jest podana waga. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ciasto owocowe- najlepsze!!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tego rodzaju ciasta jogurtowe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciasto, porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jogurtowe z sezonowymi owocami ... pychota - latem nie ma nic lepszego do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jogurt i olej mieszamy mikserem? A potem mąkę łyżką czy mozna do samego końca delikatnie mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile cukru waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jaką blaszkę jest podany przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary formy podane są nad składnkami, 24x28 cm

      Usuń
  12. A mi wyszedł zakalec ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasta, też nie można za długo mieszać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Kurczę nie dałam oleju ��������ciekawe co z tego wyjdzie ������

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy może być jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto nie wyszło. Uważam, że jest za dużo mąki w przepisie. Ciasto było za gęste. Nie wyrosło, to nawet nie jest zakalec. Tylko zbita surowa masa. A szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  16. No mi to samo. Zauważyłam że za dużo maki bo nawet tego wymieszać nie szło. Składniki zmarnowane i pieniądze poszły A błoto

    OdpowiedzUsuń
  17. Zakalec. Masakra �� Ostatnio robilam z innego przepisu, wyszedł. Chciałam coś wilgotnoejszego i nie wyszło ��

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja ciasto piekę tylko na maśle żadnego oleju musi być masło utarte z cukrem...

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto przeslodzone. Za dużo mąki. Wyrosło o siłach proszku tyle ile dało rady przebić się przez nadmiar mąki. Klapa.

    OdpowiedzUsuń