Wymiary formy: 24x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej;
- 1 masło lub margaryna (200 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 słoiczka dżemu (200 g) np. z czarnej porzeczki
- 1 łyżka kakao
- ok. 400 g agrestu (jeżeli ktoś nie lubi agrestu można zrobić z innymi owocami wówczas dajemy mniej cukru)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń np. waniliowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i natłuszczamy ją. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem i żółtkami (gdy ciasto jest bardzo suche można dodać ok. 2 łyżki śmietany). Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części (1 trochę większa). Pierwszą właśnie tą większą wyklejamy spód blaszki i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika (170 st.). Spód pieczemy ok. 15 min. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy ją i pozostałą białą część do zamrażalnika na ok. 1/2 godz. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy go, a następnie smarujemy dżemem.
W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie bardzo gęsta porcjami wsypujemy cukier i budyń. Tak przygotowaną piankę rozkładamy na placek. Na wierzch ścieramy pozostałą białą część ciasta.
Pieczemy ok. 45 min. w temp. 170 st., gdy kruszonka mocno się zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego!
Muszę zrobić :) uwielbiam agrest tylko ubolewam nad tym, że u mnie sprzedają go najczęściej w formie słabo dojrzałej co psuje wszystko... Twoje ciacho obłędnie pysznie wygląda - podeślij kawałeczek :)))
OdpowiedzUsuńWygląda super! Siedzę i się oblizuję. Kiedyś robiłam podobne, ale tym razem wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba przepis.Chętnie skorzystam:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Już tak dawno nie jadłam agrestu:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny z każdymi owocami, ale agrest jest kwaskowy i nadaje mu wykwintności. Wygląda przepysznie, pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa do pianki oprócz cukru i budyniu dodaje jeszcze 1/4 szkl.oleju.
OdpowiedzUsuńPolecam przepis. Upiekłam, ciasto jest bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię, bo nie są za słodkie...
OdpowiedzUsuńPycha ciacho
OdpowiedzUsuń