Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki (około 500 g)
- cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki szypułkujemy, myjemy i osuszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajmy mąkę i masło. Śmietanę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy truskawki (owoce opadną podczas pieczenia i sprawią, że ciasto będzie wilgotne). Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy truskawki (owoce opadną podczas pieczenia i sprawią, że ciasto będzie wilgotne). Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z truskawkami placek z truskawkami szybkie ciasto z truskawkami truskawki
Ciacho wygląda pysznie, ochota na spróbowanie przyszła natychmiast :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) zjadłabym kawałeczek albo i dwa....:))
OdpowiedzUsuńo mamooooo jak to cudownie wygląda!!! :) ślinka cieknie mi po brodzie :D ;) i świetnie wyglądają te truskawki zdobiące każdy kawałek pokrojone w plasterki - kozak pomysł! prosty a taki efekt fajny :)
OdpowiedzUsuńpozdro&mniam:)
ucztawloska.blogspot.com
Ale pysznie wygląda :-) poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńupiekłam; niestety znowu zakalec, jak w każdym cieście ze świeżymi owocami :(
OdpowiedzUsuńPrzyczyną zakalca w cieście ze świeżymi owocami może być poprostu ich za duża ilość, owoce pusciły dużo soku i dlatego ciasto nie wyszło :)
UsuńPozdrawiam!