Kompot z agrestu i rabarbaru to doskonały napój na letnie upały, gasi pragnienie i jest bardzo zdrowy
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- ok. 100 g agrestu
- 2 lub 3 łyżki cukru (według uznania)
- kilka liści świeżej mięty
- 1,5 l wody
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Agrest myjemy i odcinamy ogonki. Składniki wrzucamy do garnka z posłodzoną wodą. Owoce doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
Następnie wrzucamy kilka liści mięty, garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min. Potem kompot przecedzamy przez sito i przed podaniem schładzamy go.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Kompot idealny na orzeźwienie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
jeszcze nie jadłam w tym sezonie agrestu. narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńpyszny kompocik : )
OdpowiedzUsuńmmm... wyglada apetycznie :) ciekawe składniki i połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńEch, moje "zieleniaki" agrestu jeszcze nie sprzedają... Poczekam aż sezon się rozpocznie i wtedy wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńBardzo orzeźwiajający mix :))
OdpowiedzUsuń.....i piękne szklaneczki :)) Pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńtaki domowy kompocik to jest to
OdpowiedzUsuńDomowe kompociki są najlepsze....ten wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń