Truskawki w syropie pozwalają nam zachować smak lata na dłużej oraz są znakomitym dodatkiem do ciast i deserów
Ilość: 4 słoiki (700 ml) truskawek w syropie + 3 słoiki (500 ml) soku
Składniki:
- 4 kg truskawek
- 2 kg cukru
Przygotowanie:
Truskawki w syropie robimy partiami przez 3 dni. Cukier dzielimy na 3 porcje.
I dzień: Truskawki szypułkujemy, myjemy i wsypujemy do garnka oraz zasypujemy 1 porcją cukru. Odstawiamy na dobę.
II dzień: Odlewamy sok z truskawek i gotujemy z drugą porcją cukru. Następnie zalewamy truskawki gorącym sokiem i znowu odstawiamy na dobę.
III dzień: Z truskawek odlewamy sok oraz zagotowujemy z trzecia porcją cukru. Potem zalewamy truskawki i pozostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone truskawki przekładamy do słoików i zalewamy sokiem, pozostały sok również rozlewamy. Przygotowane słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
przetwory przetwory z truskawek truskawki truskawki w syropie
Oj chyba zrobię kilka słoiczków, by zatrzymać smak lata...:))
OdpowiedzUsuńmmmniam! przypominają mi się letnie czasy wczesnego dzieciństwa....
OdpowiedzUsuńCzy tak zrobione truskawki zachowuja taki ladny swezy kolor?
OdpowiedzUsuńtak truskawki mają ładny kolor i nie są takie miękkie jak z kompotu :)
UsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńIle czasu pasteryzujemy
OdpowiedzUsuńpasteryzujemy kilka minut :)
UsuńCzy takie truskawki się nie zepsują skoro stoją całą dobę zasypane tylko cukrem? Trzyma je Pani w lodówce czy w temp pokojowej?
OdpowiedzUsuńmi się nigdy nie zepsuły, trzymam je w kuchni, ale nie na słońcu :)
UsuńBędziemy próbować 😘
OdpowiedzUsuńMoja mama tak robila a mnie nie wychodza sa kwasne.
OdpowiedzUsuńmoże masz wyjątkowo kwaśne owoce, spróbuj dodać więcej cukru
UsuńRobiłam w zeszłym roku i w tym też robię
OdpowiedzUsuń