Wymiary formy: 26x22 cm
Składniki:
- 1/2 kg malin
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła (100g) lub margaryny (125g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wsypujemy do niego cukier, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wbijamy jajka. Wszystko starannie mieszamy łyżką (gdyby ciasto było bardzo gęste można dodać łyżkę śmietany). Potem wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki. Na wierzch równomiernie układamy maliny i lekko wciskamy je do ciasta.
Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175-180 st. około 35-40 min., aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy. Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ależ ono piękne :) malinki uwielbiam..
OdpowiedzUsuńProściej chyba się już nie da :D Ciasto idealne :) Cudnie wyrośnięte i takie puchate :) hehe jak Kubuś Puchatek :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście , prościej się nie da. Wygląda super. :)
OdpowiedzUsuńte proporcje sa na bardzo mala blaszke ciasto jest bardzo niskie ale smaczne najlepiej to w tortownicy.
OdpowiedzUsuńmała mała blaszka, wszystko jest dokładnie podane, pozdrawiam!
Usuńwłaśnie robię to ciasto, tylko nmw jakie ustawienie trzeba włączyć grzanie górne i dolne?
OdpowiedzUsuńja miałam termoobieg, ale jak dasz dolne też powinno sie udać :) pozdrawiam!
UsuńA ile tego cukru waniliowego?
OdpowiedzUsuńjedno zwykłe opakowanie 16-gramowe, pozdrawiam!
Usuńwitam. przeczytałam przepis jednak nie widać na jaka blaszkę. W opisie podane jest, że ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem zas na zdjęciu widac folię. To jak jest lepiej?
OdpowiedzUsuńmożna wysmarować tłuszczem foremkę lub wyłożyć folią aluminiową, w moim przypadku tym razem była to folia aluminiowa, ale to niczego nie zmienia :) Pozdrawiam!
UsuńUpieklam wlasnie dzisiaj ,szybkie i smaczne ciasto ja nie mialam tyle malin dalam,maliny ,jagody i pokrojone w drobna kostke jablko.Bede to ciasto czesto piec .Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńPolecam przepis. Upiekłam z borówkami, wszyscy się zajadali.
OdpowiedzUsuń