Ilość: 4 słoiki 700 ml
Składniki:
- 2 kg agrestu
- 1 kg truskawek
- 2,5-3 kg cukru (w zależności od kwaśności agrestu)
Przygotowanie:
Agrest i truskawki oczyszczamy, płuczemy i mielimy przez maszynkę. Następnie owoce smażymy około 2,5 godziny na wolnym ogniu. Dodajmy cukier i smażymy jeszcze przez 1 godzinę. Dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
agrest dżem agrestowo truskawkowy przetwory przetwory z agrestu przetwory z truskawek truskawki
W moim domu też trwa aktualnie wielka "słoikomania" - co się da to na przetwory i zimą będzie można się rozsmakować. Może i Twój pomysł wykorzystam, bo takiego dżemu jeszcze nie miałam :)
OdpowiedzUsuńTaki dżem to skarb.
OdpowiedzUsuńPyszny musi być :))
OdpowiedzUsuńPyszny dżemik :)
OdpowiedzUsuń