Jagody w syropie I

Pyszny dodatek do ciast, deserów, pierogów oraz bułeczek drożdżowych, a także źródło witamin i smaczne lekarstwo, wspomagające leczenie wielu chorób np. trawiennych

Ilość: 4 słoiczki (300 ml)

Składniki:
  • 1 l jagód 
  • 1/2 kg cukru (można dodać więcej) 
  • 1 szklanka wody 




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy, by cukier się rozpuścił. Następnie jagody myjemy, wsypujemy do słoiczków i zalewamy je wcześniej przygotowanym syropem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. Można też jagody zasypać cukrem i pasteryzować (nie robić syropu), ale w czasie gotowania owoce puszczając sok zmniejszają objętość i słoiczki są napełnione do połowy. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: