Pyszny dodatek do ciast, deserów, pierogów oraz bułeczek drożdżowych, a także źródło witamin i smaczne lekarstwo, wspomagające leczenie wielu chorób np. trawiennych
Ilość: 4 słoiczki (300 ml)
Składniki:
- 1 l jagód
- 1/2 kg cukru (można dodać więcej)
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy, by cukier się rozpuścił. Następnie jagody myjemy, wsypujemy do słoiczków i zalewamy je wcześniej przygotowanym syropem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. Można też jagody zasypać cukrem i pasteryzować (nie robić syropu), ale w czasie gotowania owoce puszczając sok zmniejszają objętość i słoiczki są napełnione do połowy.
Smacznego!
Pyszne na zimę :))
OdpowiedzUsuńNa zimę idealne :)
OdpowiedzUsuńLeśne są najlepsze, więc wybieramy się na zbieranie.
OdpowiedzUsuń