Ilość: 10 słoików (900 ml)
Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 3 czubate łyżki soli
- 2 główki czosnku (10 dużych ząbków)
- wiązka kopru
Przygotowanie:
Ogórki moczymy i myjemy w wodzie. Do słoików wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojom na pół oraz umytej gałązce kopru. Następnie ciasno układamy ogórki.
W garnku gotujemy wodę z solą (zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy 1 czubatą łyżkę soli). Gorącą zalewę wlewamy do słoików oraz zakręcamy i odstawiamy słoiki pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Na drugi lub trzeci dzień słoiki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po 2-5 dniach ogórki są małosolne i można je śmiało jeść. Ilość przygotowanych weków zależy od wielkości i ułożenia ogórków.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki i cukinia ogórki kiszone przetwory przetwory z ogórków
Bardzo zazdroszczę tych ogórków, wczoraj bardzo chciałam zrobić, lecz tu u mnie ani ogórków, ani kopru czlowiek nie znajdzie, najwyżej te cieplarniane ;-( Jutro wybieram się na poszukiwania.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak Nasze Tradycyjne Polskie ogórki kiszone, nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Są przepyszne, polecam gorąco :D
OdpowiedzUsuńHej Ogórki Małosolne ilość składników zależy od indywidualnego smaku:
Usuń- ogórki gruntowe,
- ząbki czosnku,
- koper,
- chrzan (obowiązkowo - liść lub korzeń),
- liść czarnej porzeczki,
- liść winogrona.
na 1l wody: 1 łyżka soli + 1 łyżka cukru
po dwóch dniach w temp. pokojowej do konsumpcji!!!
Smacznego
dokładnie... bez chrzanu, ogórki są do chrzanu...:)
Usuńileś lat robię bez chrzanu i są wyśmienite :)
UsuńJa też.Po co jakieś liście czy chrzan? Jeśli ogórki są dobre, to wystarczy czosnek i koper.
UsuńTo prawda też bez chrzanu i są dobre a skąd tego chrzanu tyle nabrać
Usuńmniam, bardzo lubię
OdpowiedzUsuńA gdzie chrzan iliscie z wisni?
OdpowiedzUsuńNie dodaje chrzanu i liści :-)
UsuńChrzan daje ostrości!
OdpowiedzUsuńja robię bez chrzanu!
UsuńJa też bez chrzanu,babcia to samo :)
OdpowiedzUsuń