Ilość: 10 słoików (900 ml)
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 500 ml octu
- 2,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 główki czosnku (10 dużych ząbków)
- wiązka kopru
- gorczyca
- 10 liści laurowych
Przygotowanie:
Ogórki moczymy i myjemy. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku przekrojonym na pół, gałązce kopru, liściu laurowym, wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy oraz ciasno układamy ogórki.
W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem (zasada jest taka, że na butelkę octu (500 ml) potrzeba 5 butelek wody). Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki i cukinia ogórki konserwowe ogórki korniszone ogórki octowe ogórki w occie przetwory przetwory z ogórków
Ja też juz robię korniszony! Pyszne są! Zresztą kiszone też sa pyszne!:)
OdpowiedzUsuńJa też już robię korniszony! Są pyszne! Zresztą kiszone też są smaczniutkie! Ostatnio robiłam ogórki konserwowe z chili! Pozdrawiam A
Witam....wydaje mi się, że w przepisie jest błąd....zamiast 5 butelek wody powinno być 5 szklanek wody, chyba że się mylę....a tak poza tym przepis na ogóreczki do wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdobrze jest w przepisie :) ocet do wody jest w stosunku 1:5, ja wodę odmierzałam butelką, w której był ocet :)
UsuńJa bardzo lubię korniszony,są przesmaczne;)
OdpowiedzUsuńKorniszony, kwaśne i chrupiące, to moje ulubione ogórasy. Zaraz po kiszonych :-)
OdpowiedzUsuńLubię je kłaść na kanapki, oj zdrowe i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńKorniszonki są super :)
OdpowiedzUsuńja ogórki zaprawiam na raty- mam swoje i w zależności ile mi zejdzie z ogródka to zaprawiam małymi porcjami, za każdym razem inne:)
OdpowiedzUsuńa korniszonki muszą być:)
Jak dlugo pasteryzowac?
OdpowiedzUsuńkilka minut, nie dłużej niż 10 min :)
UsuńPo 10 minutach są ugotowane,nie o to chodzi,ja wyjmuje jak tylko woda zaczyna się gotowac,słoik dokręcam ogorki są chrupiące,proszę spróbować
UsuńKorniszone...wszyscy je korniszą!
OdpowiedzUsuńDokładnie. Szklanka octu na 5 szklanek wody. Z takiej proporcji robię. Nigdy nie robię z tak dużej ilości ogórków, tylko z tego co zbiorę na działce.
OdpowiedzUsuń