Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- 6 kubeczków serka homogenizowanego (900 g) waniliowego z pokruszoną laską wanilii lub o innym smaku
- 6 łyżeczek żelatyny spożywczej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 2 galaretki np leśne owoce lub inne
- 1/2 l jagód
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej, gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Następnie mikserem ucieramy żółtka z cukrem i stopniowo dodajemy po 1 serku nie przerywając ucierania. Na koniec powoli wlewamy wystudzoną żelatynę i wszystko razem mieszamy. Powstałą masę serową wykładamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, aby zastygła. W międzyczasie przygotowujemy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na zgęstniałą masę kładziemy jagody, a na nie wylewamy lekko gęstniejącą galaretkę.
Foremkę ponownie wkładamy do lodówki, by galaretka stężała. Spód sernika można wyłożyć biszkoptami, wówczas dajemy mniej serków.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia jagody sernik sernik bez pieczenia Sernik bez pieczenia z jagodami sernik na zimno z jagodami
Wygląda pysznie :-) lubię ciasta na zimno :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie pysznie wygląda :)) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTaki sernik lubię najbardziej - dużo masy serowej. :-) Zwłaszcza na zimno!
OdpowiedzUsuńprosty a i jaki smaczny :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie idealny bo na zimno. Pysznie i słodko :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńIdealny sernik na te upały :)
OdpowiedzUsuńIdealny na panujące upały, mniam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńa na jaką wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuń24 cm :) Pozdrawiam!
UsuńPrzepyszny, polecam.
OdpowiedzUsuń