Cytrynowe ciasto buraczane

Wilgotne ciasto o cytrynowym smaku, którego głównym składnikiem są buraki

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt buraczany:
  • 1 szklanka surowych buraków startych na grubych oczkach 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
masa cytrynowa:
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 2 galaretki cytrynowe 
lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe ze startą gorzka czekoladą 



Przygotowanie:

Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru oraz dodajemy pojedynczo żółtka. Buraki mieszamy z mąką, resztą cukru, proszkiem do pieczenia i olejem, po czym mieszamy z masą jajeczną. Następnie, gdy blacha jest już wyłożona papierem do pieczenia ciasto mieszamy z imbirem, sokiem z cytryny i kwaskiem cytrynowym oraz wylewamy na formę. Pieczemy w temp. 180 st przez około 40 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 

 


Galaretkę rozrabiamy tak jak na opakowaniu z mniejszą ilością wody (około 700 ml). Śmietankę ubijamy na sztywno oraz powoli wlewamy lekko stężałą galaretkę. Ubitą masą przekładamy blaty ciasta. Składniki na lukier mieszamy oraz smarujemy górę ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki aż masa cytrynowa stężeje. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. ale wymyśliłaś! świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Olá boa tarde,
    Adoro doces com limão, muito interessante a combinação da beterraba com o limão, a aparência ficou tentadora e certamente muito saboroso.
    Abraço, boa semana,
    Vânia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bry...Bryśa :) :) Kiedyś robiłam babeczki z burakami i żal mi jednego , że po upieczeniu tracą ten swój piękny kolor. A Twoje ciasto Gabrysiu wygląda naprawdę pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciacho :) i super patent na wykorzystanie buraków... Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. łał! nie robiłam nigdy nic z buraków! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super :-) oj pyszne musi być :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wygląda na zdjęciach! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor ciasta boski! I te połączenie z kwaśna cytryną - bardzo ciekawy wypiek, nie omieszkam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. GALARETKI UGOTOWAĆ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest napisane w przepisie "galaretki rozrabiamy tak jak na opakowaniu z mniejszą ilością wody (około 700 ml)" :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Wygląda wspaniale i jestem przekonana, że jest przepyszne!!! Poproszę kawałeczek :)
    Pozdrawiam i... zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A MOŻE BY TAK ZAMIAST STOSUNKOWO DROGIEGO SKŁADNIKA TJ. 0,5 LITRA ŚMIETANKI 30%, DODAĆ MASY BUDYNIOWEJ ?
    CZY KTOŚ PRÓBOWAŁ ?

    OdpowiedzUsuń
  13. zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki to główny składnik skoro są tu produkty w tej samej ilości a bardzo niezdrowe? Trzeba pisać " z dodatkiem buraków" kochana. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń