Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt buraczany:
- 1 szklanka surowych buraków startych na grubych oczkach
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- wiórka kokosowe ze startą gorzka czekoladą
Przygotowanie:
Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru oraz dodajemy pojedynczo żółtka. Buraki mieszamy z mąką, resztą cukru, proszkiem do pieczenia i olejem, po czym mieszamy z masą jajeczną. Następnie, gdy blacha jest już wyłożona papierem do pieczenia ciasto mieszamy z imbirem, sokiem z cytryny i kwaskiem cytrynowym oraz wylewamy na formę. Pieczemy w temp. 180 st przez około 40 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Galaretkę rozrabiamy tak jak na opakowaniu z mniejszą ilością wody (około 700 ml). Śmietankę ubijamy na sztywno oraz powoli wlewamy lekko stężałą galaretkę. Ubitą masą przekładamy blaty ciasta. Składniki na lukier mieszamy oraz smarujemy górę ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki aż masa cytrynowa stężeje.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki ciasta ciasto buraczane ciasto z burakami cytrynowe ciasto buraczane
ale wymyśliłaś! świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńOlá boa tarde,
OdpowiedzUsuńAdoro doces com limão, muito interessante a combinação da beterraba com o limão, a aparência ficou tentadora e certamente muito saboroso.
Abraço, boa semana,
Vânia
Wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńBry...Bryśa :) :) Kiedyś robiłam babeczki z burakami i żal mi jednego , że po upieczeniu tracą ten swój piękny kolor. A Twoje ciasto Gabrysiu wygląda naprawdę pięknie. :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :) i super patent na wykorzystanie buraków... Pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńłał! nie robiłam nigdy nic z buraków! pycha!
OdpowiedzUsuńAle super :-) oj pyszne musi być :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda na zdjęciach! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKolor ciasta boski! I te połączenie z kwaśna cytryną - bardzo ciekawy wypiek, nie omieszkam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGALARETKI UGOTOWAĆ?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie "galaretki rozrabiamy tak jak na opakowaniu z mniejszą ilością wody (około 700 ml)" :)
UsuńPozdrawiam!
Wygląda wspaniale i jestem przekonana, że jest przepyszne!!! Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i... zapraszam do nas :)
A MOŻE BY TAK ZAMIAST STOSUNKOWO DROGIEGO SKŁADNIKA TJ. 0,5 LITRA ŚMIETANKI 30%, DODAĆ MASY BUDYNIOWEJ ?
OdpowiedzUsuńCZY KTOŚ PRÓBOWAŁ ?
zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jaki to główny składnik skoro są tu produkty w tej samej ilości a bardzo niezdrowe? Trzeba pisać " z dodatkiem buraków" kochana. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń