Ilość: 4 słoiczki (200 ml)
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni
- skórka z jednej pomarańczy
- sok z dwóch pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
Przygotowanie:
Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie smażymy razem z sokiem i skórką z pomarańczy około 50-60 minut na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy cukier i galaretki oraz jeszcze chwilę smażymy. Dżem przekładamy w słoiczki i przechowujmy w lodówce.
Smacznego!
Mniam jakie pyszności :-) ja chcę słoiczek :-) piękny kolor :-)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym! Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńPoproszę o 1 porcję :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmniam- słoiczki idealne na zimę ;)
OdpowiedzUsuńTeż już robiłam taki dżemik :) potwierdzam jest pyszny:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo, no, no!!! Pierwsze słyszę! Muszę wypróbować przepis, bo wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńmusi smakować zabójczo!
OdpowiedzUsuńJaki kolor-pełen optymizm w pochmurny dzień :)
OdpowiedzUsuńAle pychota. A kolor powalający. A smak... już mogę sobie wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńDżemu z dyni jeszcze nie jadłyśmy, ale to się zmieni! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny ten dżemik :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy ,ale zaciekawił mnie przepis.
OdpowiedzUsuńTakiego dżemu jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpycha, robiłam w zeszłym roku bardzo podobny tylko z morelami. Obłędnie dobry był. Więc spodziewam się, ze ten też jest mega
OdpowiedzUsuńA ja robiłam i jadłam :) pycha!
OdpowiedzUsuńJuż kupiłam składniki i jutro robię dżem z dyni. Bo ma wygląd apetyczny.
OdpowiedzUsuńKorci mnie aby zrobić ;) Smażysz na patelni czy w garze? Pod przykryciem, czy bez? Sok pomarańczowy ma odparować zupełnie? Galaretki rozpuszczone wg.przepisu na opakowaniu, czy inne proporcje wody?
OdpowiedzUsuńAsiu smażyłam w garnku, bez przykrycia, a jeżeli chodzi o galaretki to dałam sam proszek bez rozrabiania z wodą :) Pozdrawiam!
UsuńMniami...jesienne pyszności. Zapisane, do zrobienia w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię, ale dodaję jeszcze odrobinę suchych kwiatów lawendy do gotowania. Dżem ma ładną nutę lawendową.
OdpowiedzUsuńDzien dobry,
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis. Dzem jest bardzo smaczny. Zrobilam go w wersji mandarynkowej, bez galaretki, ale z cukrem do konfitur. Ma lagodny smak, mandarynka dominuje, ale dynia ja lagodzi. Moje dzieciaki polykaja w calosci, o mezu juz nie wspomne.Pozdrawiam
basikef