Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie waniliowe
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- maliny
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie pokrojoną na kawałki margarynę i żółtka. Całość zagniatamy w jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno ciasta. Pieczemy w 180 st przez około 20 min do zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy piankę bezową. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto układamy maliny dziurkami o góry. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tartce oraz posypujemy ciasto. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z malinami kruche ciasto z malinami kruche ciasto z malinami i pianką budyniową maliny
pyszna domowa propozycja! szybko by znikło:)
OdpowiedzUsuńOj, świetnie się prezentuje. Bardzo lubię ciasto kruche z owocami.
OdpowiedzUsuńPychotka, pięknie wygląda to ciacho, i tyle malin :)
OdpowiedzUsuńpiękne :) uwielbiam takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia! Ciasto wygląda cudownie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda wspaniale :) u nas takie są lubiane najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zdjęcia na tle krzaczków malin. Ciasto niesamowicie apetyczne i zjadłabym niejeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńcuuudowny:)serdecznie pozdrawiam zaprzyjaźniony blog i jego Autorke:)
OdpowiedzUsuńWow super wygląda, Chyba się wproszę na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuń