Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 szklanki miąższu z dyni (około 500 g)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z jednej pomarańczy
- masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
- cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy olej i cały czas ucierając wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Na koniec dodajemy miąższ z dyni starty na drobnych oczkach i starta skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i bułką tarta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i bułką tarta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
a ta dynia ma być zmiksowana czy w małych kawałkach?
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, dynię dodajemy startą na drobnych oczkach :) Pozdrawiam!
Usuńciasto idealne na tą przygnębiającą pogodę! pięknie wygląda : )
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda !!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Gabrysia....aż mi zapachniało :) U mnie jakoś w tym roku nie obrodziła. Kwiaty same opadały, ale jest jeden owoc i to gigant. Ale będzie placków :))
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto jest jak brownie, czy może to w środku to zakalec ????
OdpowiedzUsuńTo nie jest zakalec, dynia sprawiła, że ciasto jest tak wilgotne w środku :) Pozdrawiam!
UsuńPyszności :-) zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńcudo i jaki piękny rysunek:)
OdpowiedzUsuńPyszne, chętnie bym zjadła kawałek :) super ozdobione :)) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAż u mnie pachnie tym pysznym ciastem :) Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź, serdecznie pozdrawiam !!
OdpowiedzUsuńRany, ale bym zjadła!!!
OdpowiedzUsuńTo ciast wyglada jakby mialo zakalec
OdpowiedzUsuń