Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek,
A na tym robaczku zielony kubraczek...
Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 - 3 jabłka
- masło i bułka tarta do nasmarowania blachy
- cynamon
- cukier puder
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Jajka ucieramy z cukrem na pianę. Cały czas ucierając dodajemy jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników.
Przygotowane ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem i bułką tartą, układamy wcześniej przygotowane jabłka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Przygotowane ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem i bułką tartą, układamy wcześniej przygotowane jabłka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto jogurtowe ciasto jogurtowe z jabłkami ciasto z jabłkami jabłecznik
Szalenie apetyczne ciasto, prosty przepis-na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCiasto zapowiada się przepysznie ,wyraznie widać ze bardzo udane
OdpowiedzUsuńOj delicje !!
wygląda naprawdę smakowicie :) bardzo lubię jogurtowe ciasta, są takie cudownie wilgotne :) no i uniwersalne - chyba z każdymi owocami będzie pyszne!
OdpowiedzUsuńIdealne na dzień jabłka. Pyyycha! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Prosto, szybko i przyjemnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-) pewnie rozpływa się w ustach. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle swietne przepisy:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudownie mięciutkie, pachnące... I niczego więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńciasto upiekłam, jest przepyszne, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, uwielbiam takie wilgotne ciasta :-)
OdpowiedzUsuńsuper prosty przepis ..jutro upiekę .. dziekuje :)
OdpowiedzUsuńCzas zacząć piec jesienne ciasta ;) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA co zrobić żeby nie wyszedł zakalec? :(
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej oraz po dodaniu mąki ciasto należy krótko mieszać tylko do połączenia składników :)
UsuńPozdrawiam!
Dziękuje! Jajka faktycznie miałam z lodówki a co z wyjęciem ciasta z piekarnika zaraz po upieczeniu? Można od razu otworzyć piekarnik czy poczekać aż ciasto lekko ostygnie?
UsuńCiasto wyciagam od razu po upieczeniu, nie czekam, aż ostygnie :)
UsuńPozdrawiam!
Dziękuje za wskazówki! :) Jutro spróbuje ponownie. )
OdpowiedzUsuńWyszło jak malowane! Aż chce się jeść od samego patrzenia na zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńile to jest 11/2 szklanki mąki ??????
OdpowiedzUsuńJedna cała szklanka i pół szklanki :) Pozdrawiam!
UsuńKurde, ciasto mi się nie udało ;-(((
UsuńJest takie zakalcowate, niespójne. To miał być taki biszkopt z posmakiem jogurtowym a moje takie budyniowate zimne ciasto odchodzi od jabłek lipa.
Co mogę poprawić na przyszłość??
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej oraz po dodaniu mąki ciasto należy krótko mieszać tylko do połączenia składników :)
UsuńPozdrawiam!
Czy można dać kefir zamiast jogurtu i jaka ilość?
OdpowiedzUsuń