Aromatyczna pasta dla smakoszy pikantnych dań, doskonała jako dodatek do mięs, wędlin, sosów, zup i innych potraw
Ilość: 11 słoiczków (190 ml)
Składniki:
- 2 kg czerwonej słodkiej papryki
- 10 papryczek chili
- 1 duży pomidor obrany ze skórki, pokrojony i wypestkowany lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżeczki przyprawy adżika
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie ok. 10 min. razem z pomidorem, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi z pestkami papryczkami chili .Całość pozostawiamy do wystudzenia. Potem wszystkie składniki dokładnie miksujemy i dodajemy przyprawy. Gotową pastę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ostra pasta ostra pasta do mięs i sosów pasta do mięs i sosów przetwory sos na zimę
Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis,polecam kazdemu!!!
UsuńAle..ta pychota ma feler....SZYBKO ZNIKA!!!
Smaczego!!
Dużo tego jest. Łagodny naturalny kolor i pewnie bogactwo smakowych doznań.
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha :-) oj mój mąż byłby zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sosy:)milego weekendu:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Leci do zakładek, muszę zrobić taką pastę. Powiedz tylko, co to za przyprawa w składnikach?
OdpowiedzUsuńPrzyprawę kupiłam na targu, skład: chili , chili nasiona, papryka słodka, kolendra mielona, kolendra liście, majeranek, bazylia, cząber, liść laurowy, czosnek, pomidor, cebula, sól, cukier, pozdrawiam!
UsuńNa pewno przepis wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis do wypróbowania : )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, ale nie dla mnie ja nie przepadam za ostrym.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, przepis warty zrobienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam pikantne dania:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna pasta :) ja ostatnio robiłam ajvar pikantny :)
OdpowiedzUsuńMusze zrobić taki sosik, będzie jak znalazł do makaronu i ryżu :)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory najlepsze, przydadzą się, zima długa
OdpowiedzUsuńPrzypomnialas mi ! Robiłam kiedyś podobną, teraz zrobię według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńzachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńjadę jutro na targ po paprykę!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Ale ile czego potrzeba. Dziękuję
OdpowiedzUsuńSkładniki i ich ilość jest podana na górze strony :)
Usuń