Wymiary formy: 36x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki miękkiej margaryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
poncz do nasączania:
- 100 ml wódki
- 100 ml przegotowanej wody
- 5 ml aromatu rumowego
- 1 łyżka masła twardego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka
- galaretka gruszkowa
- cukier puder
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do stężenia. Galaretkę najlepiej przelać na płaskie naczynie aby łatwo było pokroić w paski.
biszkopt:
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz całość mieszamy. Do ciasta przekładamy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowana masłem i bułką tartą oraz pieczemy przez około 20 minut (biszkopt nie może być spieczony). Następnie gorący biszkopt, szybko zawijamy razem ze ścierką (spodem ciasta do środka) w roladę. Tak zawinięte ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
krem kakaowy:
W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko w proszku i kakao, wszystko ucieramy do połączenia składników.
poncz do nasączania:
Wodę, wódkę i aromat razem mieszamy.
polewa czekoladowa:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy: masło, cukier, mleko i kakao do połączenia. Zimny biszkopt rozwijamy nasączamy ponczem oraz smarujemy kremem. Na koniec ciasta (ten, który ma być w środku rolady) układamy pociętą w paski galaretkę. Ciasto zawijamy, polewamy przygotowaną polewą i posypujemy cukrem pudrem. Roladę podajemy schłodzona.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta rolada rolada biszkoptowa rolada z kakaowym kremem rolada z kremem rolada z kremem kakaowym rolada z masą
mniam! zawsze chciałam zrobić roladę ale jakos nie umiałam się zabrać... :)
OdpowiedzUsuńJaka długa rolada ,a jaka wspaniała i bardzo udana .
OdpowiedzUsuńZ przepisu wynika ze bardzo smaczna a jakie nakropienie z procentami i jak tu człowiek ma się oprzeć ?
Nie nie można przepis koniecznie muszę wypróbować .Przyznam się ze rolady mi nie wychodzą ale ta może się uda .Jak tylko upiekę dam znać .Pozdrawiam serdecznie
Ale pyszności :-) bardzo lubię taki rodzaj ciasta :-) zabieram sobie duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńKlasyk ale jaki smaczny i urokliwy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rolady :) Twoja wyszła GIGANTYCZNA :D chociaż u mnie nie zagrzałaby długo miejsca :P
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, bardzo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńrolada z kremem i polana czekolada? lubie to! :) wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWow! Rzeczywiście bardzo zachwycająca! Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy takiej nie jadłam. Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!Na jednym kawałku by się nie skończyło ;) pozdrawiam 💜
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuń