Rolada z kakaowym kremem

Klasyczna i zachwycająca rolada z kakaowym kremem

Wymiary formy: 36x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kakaowy:
  • 3 łyżki miękkiej margaryny 
  • ¾ szklanki cukru pudru 
  • ¾ szklanki mleka w proszku 
  • 2 łyżki kakao 


poncz do nasączania:
  • 100 ml wódki 
  • 100 ml przegotowanej wody 
  • 5 ml aromatu rumowego 
polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka masła twardego 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżka cukru 
  • 3 łyżki mleka 
dodatkowo:
  • galaretka gruszkowa 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do stężenia. Galaretkę najlepiej przelać na płaskie naczynie aby łatwo było pokroić w paski. 

biszkopt:

Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz całość mieszamy. Do ciasta przekładamy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowana masłem i bułką tartą oraz pieczemy przez około 20 minut (biszkopt nie może być spieczony). Następnie gorący biszkopt, szybko zawijamy razem ze ścierką (spodem ciasta do środka) w roladę. Tak zawinięte ciasto zostawiamy do wystygnięcia. 


krem kakaowy:

W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko w proszku i kakao, wszystko ucieramy do połączenia składników. 

poncz do nasączania:

Wodę, wódkę i aromat razem mieszamy. 


polewa czekoladowa:

Na wolnym ogniu rozpuszczamy: masło, cukier, mleko i kakao do połączenia. Zimny biszkopt rozwijamy nasączamy ponczem oraz smarujemy kremem. Na koniec ciasta (ten, który ma być w środku rolady) układamy pociętą w paski galaretkę. Ciasto zawijamy, polewamy przygotowaną polewą i posypujemy cukrem pudrem. Roladę podajemy schłodzona. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. mniam! zawsze chciałam zrobić roladę ale jakos nie umiałam się zabrać... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka długa rolada ,a jaka wspaniała i bardzo udana .
    Z przepisu wynika ze bardzo smaczna a jakie nakropienie z procentami i jak tu człowiek ma się oprzeć ?
    Nie nie można przepis koniecznie muszę wypróbować .Przyznam się ze rolady mi nie wychodzą ale ta może się uda .Jak tylko upiekę dam znać .Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności :-) bardzo lubię taki rodzaj ciasta :-) zabieram sobie duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyk ale jaki smaczny i urokliwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam rolady :) Twoja wyszła GIGANTYCZNA :D chociaż u mnie nie zagrzałaby długo miejsca :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciacho, bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rolada z kremem i polana czekolada? lubie to! :) wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Rzeczywiście bardzo zachwycająca! Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy takiej nie jadłam. Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie!Na jednym kawałku by się nie skończyło ;) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń