Smaczne, delikatne i rozpływające się mięso z kurczaka pod chrupiącą skórką
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 3-4 cebule
- kilka ząbków czosnku
- papryka słodka
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 3 łyżki oleju
- kilka ziarenek ziela angielskiego i owoce jałowca
- 4 liście laurowe
- gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Następnie mieszamy z papryką słodką, pieprzem, solą i olejem. Udka kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Po między kurczaka dodajemy ziele angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i gałązki świeżego tymianku i pokrojona w piórka cebulę. Całość przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 2 godz.
Gotowe udka pieczemy pod przykryciem około 70 min. w temp. 200 st. Następnie odkrywamy kurczaka i pieczemy jeszcze około 20 min. do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad obiad pieczone udka z kurczaka udka
Ta skórka z daleka woła i zachwyca! :) Musi smakować nieziemsko! Jeszcze ten czosnek do tego :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do naszej kuchni!
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Też zawsze piekę udka przez 1,5h, wtedy jest najsmaczniejszy. Marynatę na pewno wykorzystam. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMniam pysznie wyglądają :-) super przepis :-)
OdpowiedzUsuńteż nieco dłużej pieczę udka niż zwykle są znacznie smaczniejsze - Maria racja:) ale bardzo często na koniec polewam sosem 1000 wysp albo dressingiem jogurtowym Develey, polecam i życzę smacznego !
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Robiłam już kilka razy i smak jest fantastyczny. gorąco polecam! :)
OdpowiedzUsuńAle jak go przykryc jak jest na blasze?
OdpowiedzUsuńwszystko przykrywamy folią aluminiową :) Pozdrawiam :)
Usuń